Glavni grad La Valletta

Nalazi se na sjeveroistoku ostrva i ima oko 90 000 stanovnika, Osnovao ga je Žan De La Valet, Veliki majstor reda Svetog Jovana Krstitelja. Ulice su projektovane tako da kanališu strujanje vjetrića iz luke, on je remek djelo barokne arhitektura 16.vijeka. Grad je projektovao Frančesko Lapareli, najbolji arhitekta Pape Pija IV. Projektovao je grad za samo 7 dana, i povjerio je gradnju svom asistentu Đirolamu Cezaru. Barokna katedrala Sv.Jovana je prikaz talenta Đirolama Cezara. Nju je ukrasio Matija Preti, katedrala je svetilište vitezova reda Sv.Jovana. U njoj se nalazi Karavađovo djelo Usječenje glave Sv. Jovana Krstitelja.

U gradu se nalazi i palata Velikog majstora koja je danas sjedište predsjednika republike. Iz vrta Gornje Barake se pruža prelijep pogled na Veliku luku, najveću i najdublju prirodnu luku na svijetu, na Kotoneru, mnogobrojne zalive, i gradić Kalkaru, u kome se nalazi tvrđava Rikasoli.

Ispod vrta se nalazi vojni kabinet Laskaris. Tu su tuneli iz 17.vijeka koji su za vrijeme II Svjetskog rata prepravljeni u kompleks vojnih soba. Tu je i tvrđava Sv. Elmo koja je danas vojni muzej.