UVOD

Arapska Republika Egipat  je država u severoistočnoj Africi. Deo egipatske teritorije, Sinajsko poluostrvo, nalazi se na području Azije. Pokriva površinu od oko 1.001.450 kvadratnih kilometara, na zapadu graniči sa Libijom, na jugu sa Sudanom, na severu sa Sredozemnim morem a na istoku sa Izraelom i Gazom. Nekada se u srpskom jeziku Egipat nazivao Misir, to se zadržalo u nekim starim knjigama.

Egipat je petnaesta država po broju stanovnika u svetu, a druga u Africi (posle Nigerije). Većina od 76,5 miliona stanovnika živi u blizini obala reke Nila gde je razvijena agrokultura. Velike površine pustinje Sahare su slabo naseljene. Oko polovine egipatskih stanovnika živi u urbanim delovima, najviše u Kairu (najvećem gradu u arapskom svetu) i ostalim većim gradovima na delti Nila.

Egipat je poznat po svojoj antičkoj civilizaciji i po nekim najpoznatijim svetskim spomenicima, uključujući piramide Gizu, i Velike piramide; u grad Luksor, na jugu Egipta, nalazi se veliki broj antičkih artefakta kao što su dvorac Karnak i Dolina kraljeva. Danas je Egipat prepoznatljiv kao važan politički i kulturni centar Bliskog Istoka