UMETNOST

Egipat je dugo bio centar arabijske i islamske književnosti, arhitekture i primenjene umetnosti.

U modernom periodu mnogi elementi evropskog stila se mogu prepoznati u egipatskom kulturnom životu.

Književnost: Arapske kratke priče pojavile su se u Egiptu krajem 19. i početkom 20. veka. Zaynab, egipatskog pisca Muhamed Husein Haykala, smatra se prvim arapskim romanom. Istaknuta ličnost je Naguib Mahtouz, dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Likovna umetnost: Islamska tradicija zahtevala je predstavljanje ljudi i životinja u umetnosti. Kao rezultat toga u osnovi islamske umjetnosti su kaliografija i apstraktne arabeske.

Arhitektura: U Fatimid eri i Mamluk eri izgrađeni su mnogi arhitektonski spomenici, koji o tom dobu svedoče postojeći i danas u Kairu.

Ples: Najpopularniji je ples Beli, izvodi se u različitim situacijama od noćnih klubova do porodičnih slavlja.

Pozorište i film: Prva moderna arapska predstava izvedena je u Kairu 1870. Egipat je centar filmske produkcije arapskog sveta od 1930.

Biblioteke i muzeji: U muzeju u Kairu nalazi se najveća svetska kolekcija drevne egipatske umetnosti, uključujući i blaga iz grobnice faraona Tutankamona. U Muzeju islamske umetnosti u Kairu, ima bogata kolekcija grnčarije, drvoreza i ostalih dela islamske umetnosti. Egipatska Narodna biblioteka sadrži najveće kolekcije arapskih rukopisa.