Krajem 2000. godine Kina je imala 2622 umetnička ansambla, 2911 kulturnih centara, 2769 narodnih bibilioteka i 1373 muzeja. Širom Kine postoji 732 radio stanica sa prenosnim relejima za srednje i katke talase, čime je pokrivena teritorija na kojoj živi 92,1% populacije. Trenutno 1313 televizijske stanice sa svojim relejima, svaka sa kapacitetom većim od 1000 vati, nudi televizijski program za 93,4% populacije. Broj pretplatnika na kablovsku televiziju je dostigao 79,2 miliona. Impozantan je podatak da je u 2000. godini izdato 20,3 milijarde komada novina, 2,85 milijarde časopisa i 6,35 milijarde knjiga. Krajem 2000. godine bilo je 3816 arhiva sa 44,3 miliona predmeta dostupnih široj publici.
Kina je domovina mogobrojnih i raznolikih starih zanata, od kojih su mnogi jedinstveni po upotrebljenim materijalima, dizajnu ili koncepciji. Tradicionalna kineska umetnost se može videti u vidu specifičnih skulptura, naivnog slikarstva, keramike, porcelana, emajliranih proizvoda, proizvoda od laka, proizvoda od žada, rezbarene kosti i drveta, mnogobrojnih vrsta veza i heklanja. Popularno je i pravljenje papirnatih proizvoda, zmajeva, igrački i lampiona.
Vodeći centri za rezbarenje žada su u provincijama Beijing, Shanghai, Guangzhou, Liaoning, Jiangsu i Xinjiang. Krupni ukrasni komadi urađeni od žada obično imaju formu vazni, figura, ptica, životinja i cvetova. Manji radovi uključuju broševe, prstenove, muštikle, pečate i sl. Vodeći centri za rezbarenje slonovače i drugih vrsta kostiju su u gradovima Beijing, Guangzhou i Shanghai a svaki grad ima svoj prepoznatljiv stil izrade. Beijing je čuven po ljudskim figurama od slonovače počeđanim u krug i po drugim delikatnim bojenim predmetima. U Guangzhou prave izuzetne šuplje koncentrične lopte, čamce i biljne kule od slonovače. Shanghai je čuven po jedinstveno delikatnim figurama od slonovače koje predstavljaju ribe i druga vodena stvorenja. Umetnost minijaturnog rezbarenja slonovače je koncentrisana u Beijing-u i Shanghai, kao i predeivnih predela od slonovače i tekstova na minijaturnim komadima slonovače veličine zrna pirinča. Njihovi radovi su čudesni.
Klouzon (Claisonn) je vrsta ukrasnog emajliranja – umetnik prvo formira delikatnu mrežu od tanke bakarne žice kojom oblaže površinu metalnog predmeta. Polja uokvirena žicom zatim popunjava enamel pastom raznih boja. Zagrevanjem se pasta topi da bi hlađenjem očvrsla i trajno vezala žicu i emajl za metalnu podlogu. Zatim se predmet polira i ukrašava. Dekorativni predmeti ukrašeni klouzonom su najčešće činije, vazne, stone mlampe, kutije za nakit, voće itd. Vodeći centar za proizvodnju klozona je Peking. Mnogo puta kroz davnu i najnoviju istoriju ti predmeti su bivali odabrani da se daruju najznačajnijim stranim gostima.
Umetnice vezu, heklaju i prave slične ručne radove primenjujući desetine tipova čvorova, omči i sličnih elemenata radi postizanja željenih efekata, boja, gadacija itd. Vezilje iz Suzhou su čuvene po mačkama i zlatnim ribicama, vezilje i Hunan-a po vezenim lavovima i tigrovima, vezilje iz Sichuana-a po šaranima i pevcima a vezilje iz Guangdong-a po panoramama sa suncem, zelenim borovima, zelenim bambusom, božurima i crvenim šljivama u cvetu.
Keramika se pravi u Kini od davnina. Danas su vodeći centri porcelana Jingdezhen - Jiangxi, Liling - Hunan, Dehua - Fujian, Tangshan i Handan - Hebei, Linru i Yuxian - Henan, Longquan - Zhejiang i Zibo - Shandong. Porcelan iz kineske prestonice porcelana Jingdezhen je poznat u svetu. Narodna izreka kaže da je on » beo kao žad, svetao kao ogledalo, tanak kao hartija i zvučan kao zvuk zvona«. Ljuske jajeta, plavo-belo, famille rose i rzanobojan glazirani porcelan su poznati širom sveta. Yixing – Jiangsu je postojbina čuvene nebojene keramike od crvene gline. Jednostavne u obliku posude za čaj od crvene gline imaju prepoznatljiv kineski stil. Poznavaoci kažu da čaj i druga hrana, spremani u keramičkim posudama iz Yixing-a imaju bogatiji ukus.