Тенис је спорт са рекетима који играју два играча (сингл) или два тима од по два играча (дубл). Играчи користе рекет за тенис да би пребацили лоптицу у противнички део терена преко мреже која се налази на средини терена. Почео је да се игра у Енглеској у 19. веку. Врло брзо је почео да се шири по земљама у којима се говори енглески језик, и то највише међу вишим сталежом. Тенис је данас Олимпијски спорт и играју га сви људи, независно од друштвеног статуса. Правила играња су иста још од 90-их година 19. века. Изузетак је увођење тај-брејка (енг. tie-break = прелом изједначења) 70-их година 20. века. Тенис је веома популаран спорт који прате милиони људи, а посебно четири Гренд слем турнира (Grand Slam Tournaments: U.S. Open,Australian Open,French Open,Wimbledon).

 

Teнис се развијао у неколико праваца и самим тим постоји и неколико врста терена на којима се може играти:

Неки играчи играју много боље на једној површини, а лошије на другој и по томе постају познати као стручњаци за травнати терен или стручњаци за земљани терен.

Чврсти терени обухватају различите површине и могу бити бетонске, асфалтне, дрвене (какве се налазе у спортским халама) или прекривене вештачком травом.

Терени прекривени шљаком се сматрају спорим теренима, јер на њима лоптица прво изгуби брзину приликом удара у терен, а затим одскочи релативно високо. Играчима је због тога теже да врате неповратне ударце који се зову винери (winner). На овим теренима је лако проверити где је лоптица ударила (да ли је ударила линију или поред линије) јер оставља лако видљив траг од ударца.

Чврсти и травнати терени спадају у брзе терене. На овим теренима лоптица приликом удара у терен губи мало брзине и не одскаче високо, тако да је размена удараца између играча кратка. Играчи који јако ударају и сервирају имају предност на овим теренима. Травнати терени уносе још једну варијаблу у игру. Одскок лоптице зависи од квалитета траве и од тога када је трава последњи пут подшишана.

На Гренд Слем турнирима се игра на различитим теренима: Отворено првенство Америке (U.S. Open) и Отворено првенство Аустралије (Australian Open) се играју на чврстим теренима, Отворено првенство Француске (French Open) се игра на земљаним теренима, а на Вимблдону (Wimbledon) се игра на трави.

 

<<<