SREDNJA I NOVA

Vremenom drustvene prilike su se mijenjale u slobodnoj Atini,sloboda govora bivala je sve manja,a licnosti s kojima se nije bilo saliti sve vise su se mnozile.Zbog toga,vec negdje oko 430. godine p.n.e. javlja se nova forma komedije,poznatija kao srednja.U njoj politika vise nije toliko zastupljena,hor(kao simbol gradana) vise ne ucestvuje neposredno u radnji,a komediografi pocinju da se bave takozvanom privatnom sferom:ljubavlju,zamenom lica,nesporazumima ,prepoznavanjem.Jos veca privatnost pojavljuje se u takozvanoj novoj komediji,negdje oko 320.godine p.n.e.komediografi pocinju da pisu djela u kojima uopste nema politike i u kojima se prikazuju tipicni likovi i scene iz svakodnevnice.Svojevrsna mjesavina srednje i nove komedije bice tipicna i za stari Rim.

KOMEDIJA DEL ARTE

Ova vrsta komedije nastala je u Italiji XV vijeku,a i danas predstavlja zivotni san mnogih glumaca.Zasto?Vrlo jednostavno.u ovoj vrsti komedije,unaprijed je bio zadat jedino sadrzaj i raspored kretanja glumaca.Sve ostalo,pre svega konkretan tekst,zavisilo je iskljucivo od glumackog dara za improvizaciju na licu mjesta,tj. na otvorenoj pozornici pred publikom.Za ovu komediju karakteristicno je sto su se u njoj uvijek pojavljivali isti tipski likovi(Arlekino,KolombioPulcinela,Pantalone)koji su nosili karakterne maske.

BOZANSTVENA

Iako mnogi tako misle,"Bozanstvena komedija" koju je u XIII vijeku napisao Dante Aligijeri zapravo nije komedija.Ovo djelo,jedno od najpoznatijih u istoriji svjetske knjizevnosti,u stvari je jedna nimalo smijesna o putu pjesnika kroz svijet mrtvih,odnosno kroz raj,pakao i cistiliste.

HOLIVUDSKA

Zlatno vrijeme holivudske komedije zapravo je vrijeme nijemog filma,kao i vrijeme crno bijele tehnike.U to doba su ,naime, stvarali Carli Caplin,a poslije njega i braca Marks,kao i cuveni Stanlio i Olio.Za razliku od danasnjih komedija koje mnogo kostaju podrazumijevaju mnogo specijalnih efekata,klasicna holivudska komedija zasnivala se na paradoksu,zamijeni identiteta,ljubavnim zavrzlamama,...ukratko,stvarima koje su malo kostale i od glumaca zahtijevale vrhunski talenat.Zapamceni su tako filmovi"Zlatna groznica,"Mala lutalica","Moderna vremena","Pacja supa","Dan u cirkusu"...

 

BACK