ZANIMLJIVOSTI

Milano (italijanski: Milano) je drugi po veličini grad Italije, glavni grad provincije Milano i pokrajine Lombardije u severnoj Italiji.
Milano je privredni, modni i medijski centar i važi za „moralni glavni grad“. Poznat je po svojoj gotskoj katedrali, operi „Milanska skala“ i raznim umetničkim vrednostima.
Grad leži u Poebene. Gradska oblast okružena je rekama Olonom na zapadu i Lambrom na istoku. Kanali povezuju grad sa jezerima na severu i rekama Lombardije.
Milano je industrijska metropola Italije i važi za jedan od privredno najznačajnijih gradova Evrope. Od oko 200 najvećih preduzeća Italije, skoro polovini je sedište u Milanu. Tu se nalazi većina izdavačkih kuća, reklamnih kampanja, instituta za istraživanje tržišta i trgovačka udruženja zemlje. On je i centar mode (pored Pariza) i dizajna. a 1910. godine ovde je osnovana fabrika automobila Alfa Romeo (danas deo Fijata). Takođe svetski poznata firma guma i kablova, Pireli, nalazi se u Milanu.

Rim (ital. Roma) je glavni grad Italije i regiona Lacio, takođe i najveći i najbrojniji grad u Italiji sa oko 2,7 miliona stanovnika (u decembru 2006. godine). Grad se nalazi na zapadu centralnog dela Apeninskog poluostrva, na mestu gde se reka Anijen uliva u Tibar. Gradonačelnik Rima je Đovani Alemano.
Rim se identifikuje i sa Katoličkom crkvom, a na tronu rimskog episkopskog sedišta se nalazi papa. Deo Rima je država Vatikan, koji predstavlja suverenu teritoriju Svete stolice.
Rim, poznat još i kao Prestonica sveta (Caput mundi), Večni grad (la Città Eterna), Apostolski prag (Limen Apostolorum), Grad sedam brežuljaka (la città dei sette colli) ili jednostavno Grad (l'Urbe)[2], u potpunosti je moderan i kosmopolitski. S obzirom da je Rim jedna od nekoliko evropskih prestonica koje su izašle iz Drugog svetskog rata relativno neoštećene, njegov centar je zadržao karakter suštinske renesanse i baroka. Istorijski centar Rima se nalazi na listi Svetske kulturne baštine UNESKO
.

MILANO

 

RIM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiat grupacija ili Fiat S.p.A. je Italijanska finansijska i industijska grupacija, najpoznatija po proizvodnji Fiat automobila. Fiat je osnovan 1899. godine, a sjedište im je u Torinu. Ime je nastalo ko skraćenica od Fabbrica Italiana Automobili Torino, što na italijanskom jeziku znači Fabrika italijanskih automobila Torino. Na latinskom fiat znači, neka bude. Ukupna vrijednost kompanije (2005) je €46 544 miliona, a godišnja zarada €1 331 miliona
Fiat je najveći proizvođač automobila u Italiji sa širokim spektrom modela, kao što su Panda, Punto, Stilo, Idea, Croma, Ulysse i Doblò. Danas Fiat grupacija kontroliše i druge poznate proizvođače autumobila: Lancia, Alfa Romeo, Autobianchi, Innocenti, Abarth i Maserati. Takođe su vlasnici Ferrarija, ali Ferrari posjeduje značajnu autonomiju. Automobili Fiat grupacije su jedanaest puta prgjašavani Evropskim automobilom godine, više od bilo kojeg drugog proizvođača.

Ferrari je talijanska najpoznatija automobilska marka, postao je poznat po sportskim automobilima i svojim angažmanom u Formuli 1. Tvrtku je osnovao 1946. Enzo Ferrari, bivši vozač utrka i veliki zaljubljenik u automobile, danas Ferrari pripada automobilskom divu Fiat, sa sjedištem u Maranellu.
Povijest tvornice seže do Scuderie Ferrari, momčadi koje je pod vodstvom Enza Ferrarija od 1929. do 1938. prilično uspješno učestvovala u automobilskim natjecanjima, posebno kao tvornička momčad Alfa Romeo. Već u to vrijeme se upotrebljavao danas poznati grb, propeti konjić Cavallino rampante.
1940. Scuderia je preimenovana u Auto Avio Costruzioni Ferrari i preseljena u Maranello gdje je do danas zadržala svoje sjedište. Za vrijeme Drugog svjetskog rata 1944. u bombardiranju tvornica je potpuno uništena te je 1946. obnovljena. Prvi Ferrari proizveden je 1947. i to 125 C s 1.5-litrenim motorom V12 koncepcije.
Poznati po ekskluzivnom dizajnu studija Pininfarina, postaju statusnim simbolom slavnih i bogatih, danas je nezamislivo da netko od imućnijih pripadnika društva u posjedu nema barem jedan primjerak ovog proizvođača. Pored Pininfarine za legendarni dizajn zaslužni su Scaglietti, Bertone i Vignale.