Arhiktetura

 

 

 

Jedan od simbola Rima je Koloseum (70-80), najveći amfiteatar ikada izgrađen u Rimskom carstvu. Ovaj objekat je imao kapacitet od 50.000 posetilaca i koristio se za borbe gladijatora. Lista veoma značajnih spomenika antičkog Rima uključuje Forum, Zlatnu kuću (Domus Aurea), Panteon, Trajanove stubove, Trajanovu tržnicu, Rimske katakombe, Cirkus Maksimus (Circus Maximus), karakalanska kupatila, Konstantinovu kapiju, Cestijusova piramida, Usta istine (Bocca della Verità).

Rim je bio svetski centar Renesanse, koja je ostavila dubok trag na sam grad. Najimpresivniji primerak renesansne arhitekture u Rimu je Mikelanđelov Trg Kampidoljo (Piazza del Campidoglio) sa Palatom Senatorio (Palazzo Senatorio) koja je sedište gradske vlade. Tokom ovog perioda velike aristokratske porodice Rima su gradile raskošne građevine kao što je Kvirinal (Palazzo del Quirinale), koja je sada sedište predsednika italijanske republike, Palata Venecija (Palazzo Venezia), Palata Farneze (Palazzo Farnese), Barberini (Palazzo Barberini), Kiđi (Palazzo Chigi), sedište italijanskog premijera, Palata Spada (Palazzo Spada), Palata dela Kanćeleria Palazzo della Cancelleria, Vila Farnezina Villa Farnesina. Rim je poznat i po velikim i veličanstvenim trgovima, koji obično u centru imaju obelisk, a uglavnom su izgrađeni u XVII veku. Glavni trgovi su Trg Navona (Piazza Navona), Španski trg (Piazza di Spagna), Trg Cveća (Campo de' Fiori), Trg Venecija (Piazza Venezia), Trg Farneze (Piazza Farnese) i Minervin trg (Piazza della Minerva).

Najizrazitiji predstavnik barokne umetnosti je Fontana di Trevi (Fontana di Trevi) arhitekte Nikole Salvija. Ostala značajna mesta baroka iz sedamnaestog veka su Palazzo Madama, sedište italijanskog Senata i Montećitorio Palazzo Montecitorio, sedište Poslaničkih klubova Italije.

Rim je 1870. godine postao prestonica nove Kraljevine Italije. Od tih godina dominantan stil gradnje postaje neoklasicizam koji je svoje uzore nalazio u Antici. U ovom periodu su izgrađene mnoge palate koje su ugostile ministre, ambasadore i druge vladine agencije. Jedan od najpoznatijih spomenika neoklasističkog stila u Rimu je spomenikViktoru Emanuelu II poznat kao „Oltar otadžbine“ u kome se nalazi grob Neznanog Junaka kao simbol 650.000 Italijana koji su poginuli u Drudom Svetskom ratu.

Fašsitički režim, koji je upravljao Italijom između 1922. i 1943. godine, razvio je originalan arhitektonski stil, koji je nastao istraživanjem veza sa antičkom rimskom arhiktetura. Najpoznatiji spomenik iz tog perioda je okrug Univerzalna rimska izložba (Esposizione Universale Roma), izgrađen 1935. godine, i originalno namenjen za prikazivanje na Svetskoj izložbi 1942. godine. Kako je Italija 1940. godine ušla u Drugi svetski rat, planirana Svetska izložba nikada nije održana. Najreprezentativnija zgrada ovog stila je Palata italijanskog naroda (Palazzo della Civiltà Italiana, 1938 — 1943), ikonični dizajn obeležen kockama ili četvorouglovima. Nakon Drugog svetskog rata rimske vlasti su shvatile da poseduju dragulj - poslovni deo izgrađen van centra grada, nešto što su druge evropske prestonice tek planirale da izgrade (npr. u Londonu Docklands ili u Parizu La Defense). Palata Farnezina, aktuelno sedište italijanskog ministarstva spoljnih poslova, je izgrađena 1935. godine u fašističkom stilu.

Centar Rima je okružen velikim zelenim površinama i raskošnim antičkim vilama, koje su ostaci krune vila koje su okruživale papski grad. Mnoge od njih su značajno razorene kroz špekulacije sa nekretninama krajem 19.veka. Od preostalih je naznačajnija „Villa Borghese“, sa velikom pejzažnom baštom koja je izgrađena u naturalističkom engleskom stilu iz 19. veka. Ta bašta sadrži brojne zgrade, muzeje (Galerija Borgeze) i atrakcije. Ostale značajne su „Villa Ada“ najveći javni panoramski park u Rimu, „Villa Doria Pamphili“, druga po veličini sa površinom od 1.8 km², „Villa Torlonia“, blistavi primer Ars Nove, koja je bila rimska rezidencija diktatora Benita Musolinija, „Villa Albani“ u koju je Alesandro Kardinal Albani smestio svoju kolekciju antikviteta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povratak na početnu stranicu