Znamenitosti Rima

 

 

 

Forum Romanum- je u centru starog Rima, smješten između bregova Palatina i Kapitola, gdje se odvijao javni život antičke države. Forum je bio kako politički, tako i kulturni centar Rimskog carstva kroz vijekove. Zemljište na kome je Forum sagrađen nekada je bilo močvarno, a Rimljani su ga osušili i tu napravili malu pijacu na kojoj su trgovali sa stanovništvom okolnih oblasti. Koliko je Forum brzo rastao govori i to da je za vrijeme Republike već bio mali za sve javne zgrade koje su Rimu bile potrebne, pa su podignuti i drugi forumi- Trajanov, Avgustov, Cezarev, Vespazijanov, Domicijanov. Današnji Forum blijeda je slika nekada ponositog grada, čemu su koliko i varvari doprinjeli i stanovnici Rima, koristeći kroz srednji vijek obrađene kamene blokove sa hramova i zgrada kao građevinski materijal.

Koloseum- fantastični stadion koji se nalazi u blizini Foruma, danas najpoznatiji simbol antičkog Rima i vjerovatno najpoznatiji rimski spomenik na svijetu. Njegovo pravo ime je Flavijev amfiteatar zato što je radove na njemu otpočeo Vespazijan iz porodice Flavijevaca, 72 god. n.e., a radove je završio njegov sin Titus, osam godina kasnije. Ime  Koloseum dobio je jer se isprednjega nalazila kolosalna statua Nerona. Čak 50.000. ljudi ovdje je moglo da uživa u borbama gladijatora, ali i imitacijama pomorskih bitaka (ubacila bi se voda u središnji dio).

Panteon-jedan od najocuvanijih i najvelicanstvenijih antickih spomenika, remek djelo rimskeumjetnosti smjesteno na Piazza della Rotonda.Ime Panteon dobio je po tome sto je sagradjen u ime mnogih bozanstava, slaveci narocito Marsa i Veneru. Sagradjen je po narudzbi konzula Agripe, prijatelja i usvojenika velikog Avgusta, 27. god. p.n.e. Vrijedan je primjer spoja rimske umjetnosti sa helenistickim stiloma zahvaljujuci kasnijim prepravkama, ovdje se naslo i jos nekoliko drugih stilova. Masivna bronzana vrata poticu iz Hadrijanovog doba. Od pocatka VII vijeka Panteon je pretvoren u hriscansku crkvu, sto je vjerovatno i doprinjelo tome da bude tako dobro ocuvan.


Sikstinska kapela-nalazi se u Vatikanu. Veliki zid iznad oltara, kao i cijelu tavanicu izmedju 1536. i 1545. godine oslikao je veliki Mikelandjelo scenama svog strasnog suda. Tematski, "Strasni sud" obuhvata presjek cijelog Starog zavjeta. Bocne freske djelo su i takvih majstora kao sto su Boticeli, Roseli i Pinturicio.

Crkva Svetog Petra- najveca i vjerovatno najljepsa crkva na svijetu. Podignuta je na mjestu gdje je stajala jedna od najstarijih gradskih crkava, Konstantinova, sagradjena jos u 4. vijeku n.e. Prvobitni plan izgradnje djelo je Bramantea, ali je ovaj plan modifikovao Mikelandjelo. Pocetkom 17. vijeka Maderno je nastavio posao, rukovodeci se licnim zeljama pape, a rad je zavrsen 1657. godine kada je Bernini sagradio poznate Kolonade koje okruzuju trg. Na trgu se nalaze i dvije fontane, jedna je djelo Maderna a druga Berninija. Pretpostavlja se da se u crkvi cuvaju posmrtni ostaci svih papa, kao i samog Svetog Petra. Ovdje se nalazi i poznato Mikelandjelovo djelo "Pijeta" koja je danas, poslije jednog atentata, iza neprobojnog stakla, kao i "Prijesto Svetog Petra", mastoviti rad Berninija. Centralni dio zauzima velicanstvena Mikelandjelova kupola. Turisti s tolikim divljenjem obilaze ovu crkvu jednostavno nemajuci vremena za ostalo.

 

 

 

 

 

 

 

Povratak na početnu stranicu