EVROPA

Površina: 10.498.000 km²
Broj stanovnika: 710.000.000
 Broj država: 46 + 7 dijelova država

Evropa je jedan od sedam kontinenata koji je više kulturno i politički nego geografski izdvojen od Azije, što dovodi do razlicitih pogleda o granicama Evrope. Fizicki i geološki, Evropa je potkontinent ili veliko poluostrvo koje cine zapadni deo Evroazije.

Granice Evrope određuju Atlantski okean na zapadu, Severni ledeni okean na severu, Sredozemno more na jugu i Kavkaz, Kumo-manicka udolina i Crno more na jugoistoku. Istocne granice Evrope nisu jasno određene, ali se tradicionalno vrši podjela duž planine i reke Ural i Kaspijskog jezera.

Evropa je na pretposlednjem mjestu u pogledu površine, zauzimajuci oko 10.390.000 km² ili 2 % površine Zemlje. Što se tice broja stanovnika, ona je na trecem mjestu (Azija i Afrika su vece) sa populacijom od oko 710.000.000 stanovnika ili oko 11 % svetskog stanovništva.

"Evropa" je ime žene u grckoj mitologiji koju je oteo Zevs u liku bika. Ipak, mit ne objašnjava zašto je kontinent nazvan po njoj. U Grckoj se taj pojam spominje prvi put u 6. veku p. n. e. Izgleda da se u pocetku tako zvao kontinentalni deo Grcke severno od Korintskog zaliva, a zatim i sve zemlje severno od Sredozemnog mora.

Postoji i drugo objašnjenje — da ime kontinenta dolazi od reci ereb, koja na semitskom jeziku znaci "zalazak sunca". Naime, za semitske (bliskoistocne) narode, Evropa se nalazi zapadno od njih.

                                                                                                                                      
 

Moglo bi se reci da je Evropa poluostrvo koje se sastoji od više manjih poluostrva. Pretežno je nizijska, ali ima planinske lance u unutrašnjosti, na severu i na jugu. Glavni planinski lanac su Alpi, a najviši vrh je Elbrus u Rusiji (5.630 m). Velike reke u središnjem delu su važni plovni putevi.

Evropa uglavnom ima umerenu klimu i ravnomerno rasporedena četiri godišnja doba. Tri glavne klime su sredozemna na jugu, okeanska na zapadu i severu, i kontinentalna u središnjem i istocnom delu. Osim toga, zapadni i severni deo kontinenta grije Golfska struja.
 

Evropa ima oko 730 miliona stanovnika. Gustina naseljenosti iznosi 32 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Glavne religije: 55 % katolici, 25 % protestanti, 13 % pravoslavci i 7 % muslimani.

Prosječno životno doba: 68,3 godine za muškarce i 77 godina za žene.

Vecina evropskih jezika ima zajednicki korijen u indoevropskoj jezickoj porodici.

Jezik koji je najviše uticao na ostale jeste latinski, koji je prvo bio službeni jezik Rimskog carstva, zatim jezik crkve, i napokon jezik intelektualaca, da bi danas nestao kao živi jezik, ali sačuvao se kao korijen hiljada reci u svim evropskim jezicima.

Najvece jezicke porodice Evrope su slovenski, germanski i romanski jezici. Manje su ugro-finska porodica i enklave jezika cije je porijeklo mnogo starije (grcki, baskijski, albanski jezik, itd.).

Početna