Kosarka je sport u kojem se dva tima od po pet igraca bore postici sto vise poena(koseva) proturanjem lopte kroz obruc protivnickog tima, uz skup odredjenih pravila. Izumio ju je Kanadjanin (Almont, Ontario) James Naismith 1891. godine, ustanovivsi skup od 13 osnovnih pravila. Iako je kosarka primarno americki sport, ubrzo je postala internacionalni sport i danas gotovo da nema zemlje gdje se ne igra. Olimpijski status je stekla 1936. godine. To je sport i za muskarce i za zene. Postoje: americka NBA i internacionalna FIBA. Izmedju NBA i FIBA-e postoji niz razlika: duzina trajanja utakmice, broj licnih gresaka, dimenzije, ogranicenja itd. U ovom clanku cemo se bazirati na osnovna pravila koje propisuje FIBA, pod kojim se igraju sva vazna internacionalna takmicenja. Pod ovim pravilima igra se i kosarka u Bosni i Hercegovini.

Kosarka je timska igra. Prostor u napadu se osvaja u prvom redu kolektivnom igrom, uvjezbanim fintama, blokadama, ukrstanjem i zavrsava se sutem na kos. Individualne akcije i majstorstvo svakog pojedinca trebaju doprinijeti boljem uspjehu ekipe. U odbrani kada protivnik napada, ekipa se opet kolektivno brani na dva nacina: zonom ili metodom covjek na covjek. U zonskoj odbrani svaki pojedinac cuva odredjeni prostor i svih 5 igraca na taj nacin stite svoj prostor ispod kosa. U odbrani covjek na covjeka svaki igrac cuva odredjenog igraca i prati ga po terenu, ne dozvoljavajuci mu da izvede zamisljeni napad.

National Basketball Association, poznatija pod skracenicom NBA, je najjaca profesionalna kosarkaska liga na svijetu i jedna od glavnih profesionalnih sportskih liga u Sjevernoj Americi. Trenutno u njoj ucestvuje 29 klubova iz SAD-a i 1 iz Kanade.

Liga je osnovana u New Yorku 6. juna 1946. pod nazivom Basketball Association of America, skraceno BAA. Ime National Basketball Association usvojila je u jesen 1949. nakon sto se udruzila s konkurentskom ligom National Basketball League.

Regularna sezona NBA lige pocinje u jesen, obicno krajem oktobra ili pocetkom novembra, a u njoj svaki klub igra 82 utakmice jednako rasporedjene na domace i gostujuce. Liga se dijeli na istocnu i zapadnu konferenciju, a svaku cini 15 klubova podijeljenih u tri divizije. Jedan klub u regularnoj sezoni cetiri puta igra sa svakim protivnikom iz iste divizije, tri do cetiri puta s protivnicima iz ostale dvije divizije u istoj konferenciji i po dva puta s protivnicima iz druge konferencije.

U februaru se tradicionalno odrzava godisnja All-Star utakmica. Prije te utakmice, navijaci u SAD-u, Kanadi i sirom svijeta, preko interneta biraju po pet igraca iz svake konferencije, a oni s najvise dobivenih glasova pojavljuju se u pocetnoj petorci utakmice. Treneri takodjer glasaju kako bi odabrali ostalih 14 igraca koji ce All-Star utakmicu zapoceti kao rezerve.Igrac sa najboljim ucinkom tokom utakmice dobiva MVP nagradu(najkorisniji igrac). Nedugo nakon All-Star utakmice igraci vise ne mogu do kraja sezone mijenjati klub unutar lige.

Regularna sezona zavrsava krajem aprila, kada zapocinje doigravanje (eng. playoff) u koje se uvrstava po osam najboljih klubova iz svake konferencije. U prvom krugu doigravanja klubovi su podijeljeni u cetiri para, a u svakom paru isti protivnici igraju medjusobne utakmice sve dok jedan od njih ne ostvari cetiri pobjede kako bi se kvalifikovao u konferencijsko polufinale. Dva kluba koji u polufinalu prvi ostvare cetiri pobjede ulaze u konferencijsko finale u kojem takodjer igraju do cetiri ostvarene pobjede. Pobjednici konferencijskih finala medjusobno se susrecu u NBA finalu, koje se odrzava tokom juna, a klub koji u njemu prvi ostvari cetiri pobjede postaje prvakom lige.

 

 

Homepage