Osnovni rekviziti bez kojih je kosarkaska utakmica nemoguca su lopta i teren. Teren mora biti ravan i dimenzija 28 metara duzine, 15 metara sirine. Na terenu se nalaze kosevi s tablom, obrucem i mrezicom i linije. Metalni obruc se nalazi 3.05 m u visini od zemlje. Lopta za muskarce ima obim od 76cm i masu od 600g dok za zene masa lopte iznosi 540 grama, a obim 73cm. Kao sto je receno u uvodu, cilj igre je ubaciti loptu u kos protivnickog tima. Igru kontrolise 1 glavni, 2 pomocna suca i delegati koji zapisuju prekrsaje i mjere vrijeme. U jednom timu su 5 glavnih i 7 rezervnih igraca. Broj izmjena je neogranicen, medjutim izmjena se vrsi iz prekida igre. Lopta ubacena u kos izvan zone od 6.25 m, boduje se sa 3 poena. Kos iz unutrasnje zone se boduje sa 2 poena, a kos sa linije za slobodna bacanja 1 poenom. Igra traje 40 minuta i to 4 cetvrtine od po 10 minuta. Vrijeme se mjeri stopericom i mjeri se vrijeme stvarne igre. To znaci da kada se igra zaustavi zbog nekog prekrsaja zaustavlja se i sat. Zbog toga kosarkaske utakmice traju u prosjeku 2 sata. Igra zapocinje kada sudija podbaci loptu izmedju dva igraca iz oba tima koji skacu u centralnom krugu i bore se za loptu. To je tzv. mrtva lopta. Mrtva lopta se dosudjuje kada je drzi vise igraca odjednom ili se ne moze procijeniti cija je lopta. Lopta se po terenu prenosi vodjenjem ili dodavanjem izmedju igraca. Lopta koja se nadje izvan terena, tj. koja dodiruje zemlju, predmet ili igraca izvan terena je lopta u autu i dosudjuje se lopta za protivnicki tim koji loptu izvodi sa linije gdje je prekrsaj napravljen.

Lopta se vodi odbijanjem o zemlju pri cemu ruka mora biti iznad lopte jer je u protivnom to prekrsaj i to se zove nosena lopta. S loptom u rukama igrac smije uciniti samo dva koraka. Jednom vodjena lopta se ne smije voditi jos jednom(dupla). Ako se s loptom u rukama napravi vise od dva koraka, sudija dosudjuje korake. U sva tri slucaja loptu preuzimaju protivnicki igraci koji je izbacuju iz auta u visini mjesta gdje je prekrsaj ucinjen. Kada napad pocne, igraci u cijem je posjedu lopta, moraju preci na drugu polovinu terena za 8 sekundi. Kada se predje polovina terena, lopta se ne smije vratiti u vlastitu polovinu terena. Takodjer napadacki igrac u svojim rukama smije imati loptu u trajanju od 5 sekundi dok mu odbrambeni igrac pokusava uzeti loptu. Prilikom tzv. skok-suta igrac mora izbaciti loptu prije ponovnog kontakta sa zemljom. Bitno pravilo jeste i da igrac u svojstvu napadaca u reketu ne smije biti duze od 3 sekunde. Ova pravila su odredjena tako da nagrade efikasnu odbranu.

U krsenju bilo kojeg od gore navedenih prekrsaja dosudjuje se lopta za protivnicki tim. Lopta koja ima silaznu putanju prema kosu, odbrambeni igrac ne smije dodirnuti loptu, jer se u protivnom racunaju poeni za napadacki tim. U kosarci je fizicki kontakt neizbjezan te stoga postoji niz pravila koja se bave ovim pitanjem. Tokom igre, protivnicki igrac se ne smije udariti, tj. s njim se ne smije ostvariti grubi fizicki kontakt ili faul. Igracu koji pocini faul dosudjuje se licna greska. Ako se igrac koji vodi loptu faulira, igra se prekida i nastavlja izvodjenjem lopte iz auta, gdje je ucinjen prekrsaj. Ovo ne vazi ako je u jednoj cetvrtini tim ucinio vise od 4 licne greske. Ako je igrac nad kojim je ucinjen faul bio u prilici za sut, dosudjuju se slobodna bacanja u zavisnosti od pozicije(3 ili 2 poena). Ako igrac nad kojim je pocinjen faul postigne kos, poeni se priznaju i dosudjuje se dodatno slobodno bacanje. Nakon ucinjenih 5 licnih greski igrac napusta igru do kraja utakmice. Odredjivanje faula je razlicito, i varira od lige do lige, od sudije do sudije. FIBA za odredjenje faula koristi princip zamisljenog cilindra(zamisljeni prostor oko igraca).Ako se protivnicki igrac nadje u ovom prostoru to je potencijalni nedozvoljeni fizicki kontakt. Pored licne greske, postoji i tehnicka greska koja se sudi ako se igrac ili trener ponasa nesportski. Sudija takodjer ima pravo diskvalificirati igraca ili trenera zbog nedolicnog ponasanja. Isto tako lopta u toku igre ne smije dodirnuti nogu. Ako lopta dodirne nogu protivnickog igraca, lopta se izvodi iz auta i mjeri se novih 24 sekunde za napad. Ako lopta dodirne nogu igraca koji vodi loptu, onda se lopta daje protivnickom timu.

 

Homepage