Arhitektura

    Arhitektura u Beogradu izuzetno varira, od centra Zemuna, gdje se nalazi tipična srednjoevropska arhitektura, do Novog Beograda, kojeg karakteriše izuzetno moderna arhitektura. Najstarija građevina u Beogradu je tvrđava Kalemegdan koja datira još iz trećeg vijeka prije nove ere, dok najstarije građevine oko Kalemegdana datiraju iz devetnaestog vijeka. Razlog ovome je turbulentna istorija Beograda, jer je zahvaljujući svom geografskom položaju bio više puta sravnjivan sa zemljom. Zbog turske opsade grada, Beograd i danas ima i nekih orijentalnih karakteristika koje se mogu veoma lako uočiti.

    Zapadni uticaj počinje u prvoj polovini devetnaestog vijeka i potpuno transformiše arhitekturu Beograda u tada savemenu, sa uticajima neoklasicizma, romantizma i akademske umjetnosti. Srpske arhitekte su preuzele na sebe zadatak izgradnje savremenijih zgrada od stranih arhitekata, i u drugoj polovini devetnaestog i na početku dvadesetog vijeka grade Narodno pozorište, Novi dvor, Sabornu crkvu, a kasnije i Narodnu Skupštinu i Narodni muzej. Elementi neovizantijske arhitekture su prisutni kod građevina kao što su Vukova zadužbina, Crkva svetog Marka i Hram svetog Save.

    Tokom perioda komunizma, mnoge zgrade su građene izuzetno brzo i na izuzetno malom budžetu, što je na kraju rezultiralo da mnoge zgrade, kao npr. blokovi na Novom Beogradu, budu izgrađenu u stilu brutalizma. Međutim, sredinom pedesetih godina dvadesetog vijeka, modernistički stil preuzima primat u Beogradu, koji i danas dominira arhitekturom Beograda.

HOMEPAGE