Turizam

    Turizam je važna privredna djelatnost kako za Srbiju, tako i za sam Beograd. Istorijski dijelovi Beograda i njegove građevine su prvoklasne turističke atrakcije. Tu spadaju Skadarlija, Narodni muzej, Narodno pozorište, Trg Nikole Pašića, Terazije, tvrđava Kalemegdan, Knez Mihajlova ulica, zgrada Skupštine Republike Srbije, Hram svetog Save, Crkva svetog Marka, Saborna crkva svetog Arhangela Mihaila itd. Osim ovih značjnih beogradskih znamenitosti, tu su i mnogi parkovi, spomenici, muzeji, kafane, restorani i tržni centri sa obe strane rijeke Save.

    Mauzolej Josipa Broza Tita, poznatiji kao ,,Kuća cvijeća", kao i parkovi ,,Topčider" i ,,Košutnjak", popularni su među posjetiocima sa prostora bivše Jugoslavije. Među popularnim atrakcijama je i ,,Beli dvor", palata kraljevske porodice Karađorđević, koja je otvorena za posjetioce. Ova palata ima mnoge vrijedne radove Rembranta, Ziema, Klerena, Jakšića, Meštrovića i mnogih drugih slikara.

 

    Ada Ciganlija je bivše ostrvo na rijeci Savi na kome se nalazi najveći sportski i rekreacioni centar u Beogradu. Danas je ovo ostrvo povezano sa kopnom, stvarajući vještačko jezero koje je izuzetno popularno tokom vrućih ljetnih dana u Beogradu. Ovdje se nalaze plaže ukupno dugačke oko 7 kilometara, sportski objekti, tereni i stadioni za fudbal, košarku, odbojku, ragbi, tenis, itd. Tokom ljeta oko 300 000 ljudi dnevno potraže osvježenje na plažama Ade Ciganlije. Ekstremni sportovi su takođe dostupni (bandži džamping, skijanje na vodi, peintbol). Na ostrvu se nalaze i mnoge staze za trčanje, pješačenje i vožnju biciklom. Osim Ade, Beograd ima ukupno 16 ostrva na rijekama. Među njima je i ,,Veliko ratno ostrvo", koje se nalazi na ušću Save u Dunav. Na njemu se nalazi neokrnjena priroda i zahvaljujući njoj ostrvo je postalo popularno među posmatračima ptica.

    Noćni život

    Noćni život u Beogradu je izuzetno živahan i uzbudljiv. Najpoznatija obilježja noćnog života u Beogradu su splavovi, postavljeni duž obala Save i Dunava. Veliki broj posjetilaca koji posjećuju grad tokom vikenda (uglavnom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije) zadovoljniji su noćnim životom Beograda nego onim u svojim zemljama. Razlog za ovo je prijateljska atmosfera koja vlada u Beogradu, zatim sjajni noćni klubovi i kafići , relativno jeftina pića i nedostatak strogih regulativa koji karakterišu glavne gradove država o okruženju.

    Poznati klubovi su ,,Akademija" i čuveni ,,KST" (,,Klub studenata tehnike") koji se nalazi u podrumu Elektrotehničkog fakulteta. Još jedan u nizu klubova grada Beograda je i ,,SKC" (,,Studentski kulturni centar"), smješten preko puta nebodera ,,Beograđanke".

    Tradicionalni noćni život, praćen tradicionalnom starogradskom muzikom, je najzastupljeniji u boemskoj četvrti, tj. u ulici koja je poznata kao Skadarlija ili Skadarska ulica. Ovdje se nalaze neki od najboljih beogradskih restorana (poznatiji kao kafane), koji datiraju još iz devetnaestog vijeka. Jedna od najzna- čajnijih i najpoznatijih je kafana ,,Znak pitanja".

    Ugledne dnevene novine ,,Britiš tajms" i ,,Gardijan" proglasili su Beograd za jednu od najboljih evropskih destinacija, ako ste ljubitelj kvalitetnog noćnog života i dobrog provoda.

HOMEPAGE