Fudbal je ekipni sport sa loptom. Cilj je postici gol, to jest ubaciti loptu u protivnicku mrezu. Svaki tim ima jednog golmana i deset igraca. Postoje razne postavke igraca na terenu, koje se zovu formacije. Jedna od najpopularnijih formacija je 4-4-2. Te nam cifre govore da cetiri igraca igraju u odbrani, cetiri na sredini i dva u napadu. Ofanzivnija varijanta te formacije je 4-3-3, a defanzivnija 4-5-1.

                                                   

Fudbal je danas najpopularniji sport na svijetu a igra se na svim kontinentima. Svjetsko prvenstvo u fudbalu je poslije Olimpijskih igara najgledanije takmicenje na Svijetu.

Igre koje su se temeljile na napucavanju lopte su se odigravale u mnogim zemljama tokom istorije. Najstarija igra o kojoj postoje vazeci dokumenti je Cuju, spomenuta tijekom vojnih vjezbi za vrijeme Dinastije Qin u Kini (255.-206. pne.). Ostale pradavne igre su bile Kemari u Japanu, te Harpastum u Starom Rimu.

Pravila fudbala su donesena u sredini 19. vijeka da bi konacno ujedinila sve vrste fudbala koje su se igrale po raznim skolama sirom Ujedinjenog Kraljevstva. Prva pravila su izmisljena u Cambridgeu 1848. No, ta pravila nisu bila usvojena. Tokom 50-ih godina 19. vijeka brojni klubovi u drzavama s engleskim kao materinjim jezikom igrali su fudbal koji se razlikovao od jednog do drugog mjesta. Neki klubovi su donosili vlastita pravila, a najpoznatija su bila Sheffieldska fudbalska pravila iz 1867. Takodje, 1862., John Charles Thring je iznio svoju vrstu pravila koja su imala uticaja u stvaranju prvih fiksnih pravila.

Sva ova pravila su za pozitivnu posljedicu imale stvaranje prvog fudbalskog saveza, dana 26.10. 1863. Prvo okupljanje saveza je bilo u Freemason's Tavern u ulici Great Queen Street, London.

U Freemason's Tavern, tokom pet susreta izmedju oktrobra i decembra, donesena su sluzbena pravila koja su, s manjim izmjenama, na snazi i danas. Na zavrsnom sastanku, klub Blackheath se povukao iz saveza zbog izbacivanja dva pravila; prvo, u kojem je pisalo da je dozvoljeno igrati rukom bilo gdje po terenu, i drugo, u kojem je dozvoljeno udaranje po nogama.

Danas, pravila donosi IFAB (International Football Association Board). Ovo tijelo je osnovano 1886. poslije sastanka u Manchesteru. Na tom sastanku su ucestvovali, osim engleskog, i skotski, velski i irski fudbalski savez.

Najstarije fudbalsko takmicenje je engleski FA Cup, prvi put odrzan 1872. Engleska je takodje dom najstarije lige, osnovane 1888. od strane Aston Ville. Originalni sistem takmicenja je okupljao 12 timova iz srednje i sjeverne Engleske.

FIFA je osnovana 1904. u Parizu, obecavsi da ce postovati i pokusati unaprijediti fudbalska pravila. Povecana popularnost fudbala na medjunarodnom nivou je dovela da IFAB primi FIFA-u pod svoje okrilje 1913. godine. U danasnje vrijeme, IFAB se sastoji od cetiri clana iz FIFA-e, te od jednog predstavnika iz svakog od cetiri britanska saveza.

U danasnje vrijeme, fudbal svoj status najpopularnijeg sporta na svijetu duguje jednostavnim pravilima i minimalnoj opremi. Fudbal se danas igra na profesionalnom nivou u vise od dvjesto zemalja svijeta, a zanimljivo je napomenuti da je, prema FIFA-i, veci broj amatera nego profesionalaca. Takodje, FIFA je 2001. objavila da preko 250 miliona ljudi igra fudbal redovno za neki profesionalni ili amaterski klub.

U velikom dijelu svijeta, fudbal zbog cinjenice da je timski sport, zblizava ljude i poboljsava odnose izmedju mjesta, gradova, pa cak i drzava. Americka TV-stanica ESPN tvrdi da je plasman Obale Slonovace na SP 2006. prekinuo gradjanski rat u toj africkoj zemlji. No, nasuprot tome, dobro je poznat slucaj fudbalskog rata izmedju Hondurasa i Salvadora.

HOMEPAGE