Fudbalska pravila (ukratko)

Dimenzije terena

Fudbal se igra na (travnatom) terenu duzine 95 do 120 metara i sirine 75 do 90 metara. Teren je obiljezen linijama koje smiju biti siroke od 10 - 12 cm i podijeljen na dva dijela linijom preko sredine. Sredina terena je obiljezena tackom i krugom ciji je poluprecnik 9,15 metara.

Dimenzije golova

Svaki teren mora imati dva gola, sa razmakom izmedju stativa od 732 cm, precka mora biti na visini od 244 cm. Kazneni prostor je dio terena ispred golova, obiljezen linijama udaljenim 16,5 metara od gola. Jedanaesterac ili penal se izvodi sa obiljezene tacke udaljene 11 metara od gol linije. Oko ove tacke, ali samo izvan kaznenog prostora, crta se krug poluprecnika 9,15 metara.

Broj igraca

Svaka od ekipa smije imati najvise 11 igraca na terenu istovremeno.

Rezervni igraci i izmjene u toku utakmice

Na oficijalnim utakmicama koje aranziraju FIFA ili UEFA, broj rezervnih igraca ne smije biti veci od pet. Jedna ekipa smije u toku utakmice zamijeniti maksimalno tri igraca. Na medjunarodnim utakmicama minimalan broj igraca, uslovljen povredama i iskljucenjima, je osam, a u domacim takmicenjima sedam.

Duzina utakmice

Jedna utakmica traje 90 minuta, podijeljeno u dva poluvremena po 45 minuta. Pauza izmedju dva poluvremena traje 15 minuta. Svaka utakmica ima glavnog sudiju i dva pomocna suca, koji se takodje nazivaju linijske sudije. (Oficijalne Fifa i Uefa utakmice)

Gol

Kad cijela lopta predje gol liniju (izmedju stativa), postignut je gol.

 

HOMEPAGE