Istorijat

 

Radničko kulturno umjetničko društvo “Pelagić” osnovano je 1927. godine, a zvanično registrovano kao Radničko-kulturno-sportsko društvo “Pelagić”, poslije Skupštine održane 12. februara 1928. godine, i najstarije je društvo Republike Srpske.

Prije II svjetskog rata “Pelagić” je imao folklorni ansambl, narodni i tamburaški orkestar, hor, recitatorsku sekciju, kao i sekciju prijatelja prirode. U II svjetskom ratu, poginula su 52 člana Društva, a 7 ih je odlikovano Ordenom Narodnog heroja.

Poslije II svjetskog rata, “Pelagić” je bio sve masovnije kulturno umjetničko društvo. Sa horom, folklornim A-ansamblom, kao i pionirskim, narodnim i tamburaškim orkestrom, ateljeom slikara i vajara, učestvovao je i osvajao prva mjesta, nagrade, plakete na festivalima i izložbama širom nekadašnje Jugoslavije i Evrope.
 

Ukazom Predsjednika Tita, Društvo je odlikovano Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem, Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom. Društvo je odlikovano zlatnom medaljom saveza amaterskih društava BiH, zlatnom značkom Republičke konferencije SSRN BiH, Statutom “Đuro Đaković” Republičkog vijeća Saveza sindikata BiH, Zlatnom plaketom SUBNOR-a Jugoslavije, nagradom “22 april” SO Banja Luka i mnogim drugim plaketama, diplomama, pohvalama.

Nakon rata u Jugoslaviji  clanovi "RKUDPelagic" su putovali u:Grcku,Poljsku,Holandiju,Njemacku,Cesku,Madjarsku,Ukrajinu,Tursku,Sloveniju,Bugarsku,Rumuniju,Svajcarsku,kao i na brojna gostovanja sirom Srbije,Hrvatske i BiH.

Danas „Pelagić“ broji 350 članova, ima četiri ansambla folklora, tamburaški i narodni orkestar, soliste i nastoji da vrati nekadašnji nivo i sekcije (preko 600 članova) koje će održavati i prenositi kulturu naših naroda, koja je velika i neiscrpna.

Planovi "RKUDPelagic" su omasovljavanje svih sekcija naseg drustva,kao i sto bolja prezentacija nase kulture na internacionalnim festivalima u Francuskoj i Bahreinu.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                      RKUD"Pelagic"

 

Nazad