NBA ima i svoju zensku inacicu WNBA koja je zapocela 1997. Iako je pocetna sezona bila puna nesigurnosti, nekoliko igracica koje su igrale vrlo atraktivnu kosarku spasile su cijeli projekt i podigle razinu popularnosti WNBA na visu razinu. Ostali zenski profesionalni sportovi u SAD-u su propali iskljucivo zbog popularnosti WNBA.

2001. godine NBA je razvio i svoju pripremnu ligu, NBDL. Liga trenutacno ima petnaest klubova od sezone 2006\07, nakon sto joj je dodano jos sedam klubova

 

NBA je bila liga nekih košarkaških genijalaca ukljucujuci: Georgea Mikana, prvog dominantnog big mana; Boba Cousyja, igraca s nevjerojatnom kontrolom lopte; Billa Rusella, obrambenog genijalca; Wilta Chamberlaina, jedinog igraca koji je zabio sto koseva na jednoj utakmici; Kareema Abdul-Jabbara, igraca s najviše postignutih koševa u karijeri; Johna Stocktona, genijalnog playmakera, te naravno Michaela Jordana, prema brojnim stručnjacima, najpotpunijeg igraca svih vremena

NBKOSARKA

ISTORIJAT

NBA znaci National Basketball Asossociation( Nacionalna kosarkaska asocijacija). Ali prva liga na tim prostorima zvala se BAA(Basketball Asociation of America) koja je stvorena 1946. godine. Prva utakmica se odigrala u Torontu 1. novembra. 1949 nastaje NBA , 1967. proizilazi ABA(American Basketbaaa Association). NBA i ABA se spajaju 1976. i od tada NBA postaje najpopularnija liga danasnjice, koja je se bi privukla veliki broj gledaoca.

U NBA kosarci je malo drugacije. Te razlike cemo navesti u sljedecim recenicama: 1. tyeren je veci od FIBA terena - dimenzije 29x15m ; linja za trojku je malo drugazija i udaljenija na 7.24m ; broj licnih gresaka je 6 za razliku od FIBA - 5 ; postoje i odbrambene tri sekunde u reketu( to nepostoji u FIBA pravilima) ; oblik reketa tj. prostora pod kosem je takodje drugaciji ; broj tajmautov je veci i postoji kratki i dugi, kratki od 20 sekundi a dugi od minut(a od skoro postoji tehnicki tajmaut u 8. minutu).