Osnovni rekviziti bez kojih je kosarkaska utakmica nemoguća su lopta i teren. Teren mora biti ravan i dimenzija 28 metara duzine, 15 metara sirine. Na terenu se nalaze kosevi s tablom, obručem i mrezicom i linije. Metalni obruč se nalazi 3.05 m u visini od zemlje. Lopta za muškarce ima obim od 76cm i masu od 600g dok za zene masa lopte iznosi 540 grama, a obim 73cm.

PRAVILA

Igra zapocinje kada sudija podbaci loptu izmedju dva igraca iz oba tima koji skaču u centralnom krugu i bore se za loptu. To je tzv. mrtva lopta. Mrtva lopta se dosudjuje kada je drzi više igraca odjednom ili se ne može procijeniti čija je lopta. Lopta se po terenu prenosi vođenjem ili dodavanjem izmedju igraca. Lopta koja se nađe izvan terena, tj. koja dodiruje zemlju, predmet ili igrača izvan terena je lopta u autu i dosudjuje se lopta za protivnički tim koji loptu izvodi sa linije gdje je prekrsaj napravljen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cilj igre je ubaciti loptu u kos protivnickog tima. Igru kontroliše 1 glavni, 2 pomoćna suca i delegati koji zapisuju prekrsaje i mjere vrijeme. U jednom timu su 5 glavnih i 7 rezervnih igraca. Broj izmjena je neograničen, medjutim izmjena se vrsi iz prekida igre. Lopta ubacena u kos izvan zone od 6.25 m, boduje se sa 3 poena. Kos iz unutrasnje zone se boduje sa 2 poena, a kos sa linije za slobodna bacanja 1 poenom. Igra traje 40 minuta i to 4 cetvrtine od po 10 minuta. Vrijeme se mjeri stopericom i mjeri se vrijeme stvarne igre. To znaci da kada se igra zaustavi zbog nekog prekrsaja zaustavlja se i sat. Zbog toga kosarkaske utakmice traju u prosjeku 2 sata.