La Schiavona, prikazuje krupnu ženu u velikoj crvenoj haljini, koja se smije, kao da preporučuje zadovoljstva mira i dobre hrane. Inicijali T.V. na parapetu identifikuju kao slikara Ticijana. Povišeni deo parapeta je revizija, i originalno naslikana draperija sada se providi kroz parapet.Ovaj portret, poznat i pod nazivom “Dalmatinka”, prikazuje, osim portretisane, i polu-statuetu (profilisani reljef) iste osobe iz mlađih dana (starogrčka tehnika kameja). Sjajna Ticijanova tehnika ovde odlično podražava naglašenu trodimenzionalnost slike.

 

Flora, portret je koji možda predstavlja sumu Ticijanovog ranog perioda. Ovo je jedan od Ticijanovih najljepših radova. Naziv ,,Flora” potiče sa jedne gravure koja je napravljena prema slici iz 17.veka. Predstavljena je mlada, strasna, živahna žena, u beloj haljini koja otkriva lijevi dio njenog tijela. Lijevom rukom ona pridržava haljinu, a u desnoj drži cvijeće. Zlatna bujna kosa nježno pada na njena ramena. Slika odiše nevjerovatnom čulnošću i senzualnošću, gotovo erotičnošću, a Ticijan je bio majstor za predstavljanje upravo takve atmosfere. Ovaj, vjerovatno portret nove nevjeste, je jedan od njegovih najfinijih radova.U njenoj kosi, sa leve strane,Ticijan je predstavio portret čoveka, vjerovatno u namjeri da zaustavi neautorizovano kopiranje slike.

 

Laura di Dianti; na slici je vjerovatno prikazana Laura, ljubavnica Alfonsa d’Este (sa kojom je nakon smrti Lukrecije Bordžije, živio kao sa ženom). Radi se o klasičnom Ticijanovom ženskom portretu, na slici je naslikana prelijepa djevojka u velikoj raskošnoj plavoj haljini, sa pogledom usmjerenim udesno. Ona na glavi nosi jedan od, u to vreme, uobičajenih turbana, a detalji na njemu precizno su obrađeni. Sa lijeve strane, njena ruka je položena na rame malog crnog paža u prugastom odijelu.

 

La maddalena : istoričari umjetnosti otkrili su za vrijeme restauratorskih radova u Milanu nepoznatu sliku renesansnog majstora Ticijana. Ulje na platnu 'La Maddalena' dosad se pripisivalo njegovim učenicima. Nakon temeljnog čišćenja slike, na platnu je otkriven jasno prepoznatljiv potpis "Titianus fecit" (Ticijan je ovo stvorio).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nazad