Istorija

Sejšele su prvo posetili arapski trgovci, a prvi zapis ostavili su Portugalci u 16. veku, dajući mu ime Sedam ostrva. Arhipelag je bio idealno gusarsko skrovište sve do dolaska Francuza sredinom 18. veka. Najveće ostrvo Mahe dobija ime po francuskom guverneru Mauricijusa, Mahe de la Burdonu, koji je dao nalog o zauzimanju nenaseljenih ostrva. Ostrva su prešla pod britansku vlast 1814. godine, a tek od 1976. su nezavisna i tada počinju unutrašnji sukobi. Prva demokratska vlada je zbačena vojnim pučem i uvedena je diktatura. Nekoliko puta su plaćenici iz Južnoafričke Republike pokušali da vrate stari režim na vlast, ali su poraženi uz pomoć vojske iz Tanzanije.

Pirati su koristili ova ostrva kao bazu, sve dok ih Francuzi nisu okupirali 1756 i nazvali ih po francuskom ministru privrede Žan Moro de Sešelu (Jean Moreau de Séchelles)

Ostrva su formalno predata Britancima 1814 godine i pošto su 162 godine bila britanska kolonija, dobili su nezavisnost 1976 godine i postala Republika u okviru Britanske Zajednice. Sejšelska Republika je član Ujedinjenih Nacija, Afričke Unije, Britanske Zajednice i La Francophonie. 

VLADA

Predsjednik Sejšela se nalazi i na čelu države i na čelu vlade. Bira se svakih pet godina. Bivši predsjednik France-Albert René, je demokratski izabran nakon državnih reforma 1992. godine, iako je bio na vlasti od državnog udara 1977. godine. France-Albert René je odstupio 2004. godine, kako bi njegov podpredsjednik James Michel došao na njegovo mjesto.

Državni parlament Sejšela Assemblée Nationale se sastoji od 34 zastupnika od kojih se 25 bira direktno na izborima, a ostalih devet po postotku kojeg je dobila određena stranka. Sejšeli su član COI-a.

                                                     Grb Sejsela               Sejselske novcanice

 

 

 

povratak na pocetnu stranu