London - glavni grad

 

 

London (engl. London) je najveći grad i prestonica Ujedinjenog Kraljevstva, drugi najveći grad u Evropi posle Moskve, sa 7.172.091 stanovnika po poslednjem popisu, 2001. godine. Leži na obalama Temze u jugoistočnoj Engleskoj. Zahvaljujući plimi, iako udaljen 70 km od mora, razvio se u veliku luku (po prometu četvrta u svetu), opremljenu najsavremenijim uređajima za plovidbu, utovar i istovar robe. Ovaj grad je saobraćajno, trgovačko, industrijsko i kulturno središte. U njemu se nalaze brojne kulturno-istorijske znamenitosti kao što su (Parlament, Tauer, Tauerbridž, katedrala Sv. Pavla, Vestminsterska opatija, Tejt galerije, Nacionalna galerija, Britanski muzej, Univerzitet, Biblioteka i dr.). Bankarsko je središte svetskog značaja i središte znamenitih međunarodnih događaja. Takođe predstavlja sedište Komonvelta. Raznovrsna industrija (daje 25 % ukupnih proizvoda Vel. Britanije).

Grad Londinium osnovali su Rimljani oko 50. godine posle Hrista i iako nema dokaza o postojanju naselja pre toga, veruje se da naziv potiče iz perioda pre dolaska Rimljana.
London, prestonica kraljevstva Eseksa, najveći značaj dobija u doba Alfreda Velikog. Godine 1191. dobija samoupravu. Otada će politički i ekonomski značaj Londona neprestano rasti, uprkos velikom požaru iz 1666 godine. U XIX veku prerasta u svetsku metropolu u kojoj su sklapani mnogobrojni međunarodni ugovori i održavane mnogobrojne konferencije. Teško je stradao od bombardovanja u Drugom svetskom ratu.