GEOGRAFSKE KARAKTERISTIKE

 

Beograd se nalazi u severnom delu centralne Srbije na ušću Save u Dunav, okružen Vojvodinom sa tri strane. Staro kamenito utvrđenje na samom ušću zove se Kalemegdan. Centar Beograda nalazi se na desnoj obali Dunava, a sa leve strane počinje Banatska ravnica sa slabo naseljenim predgrađima. Između Dunava i Save nalazi se novi deo grada Novi Beograd, a uzvodno je Zemun, bivša granica Habzburškog carstva sa Turskom.Klima

Klima Beograda pripada prelazu iz kontinentalne u umereno kontinentalnu, što znači da se poznaju i sva četiri godišnja doba. Tokom zime, a neretko i u jesen, česta pojava je izrazito jak jugoistočni vetar zvani Košava, koji duva iz predela Afrike, preko Sredozemlja i naših prostora prema Mađarskoj. Dužina trajanja Košave je uglavnom tri do sedam dana. Zimske temperature se najčešće kreću između -5 i +2 stepena Celzijusa. Sa druge strane leta su veoma topla i živa u termometru ide i preko trideset stepeni.

Saobraćaj

Gradski autobuski, tramvajski i trolejbuski saobraćaj obavlja Gradsko saobraćajno preduzeće. Na pojedinim linijama saobraćaju i privatni prevoznici. Beogradska prigradska naselja povezana su auto prevoznikom Lasta.
Gradska železnica Beovoz, ima 3 linije koje uglavnom povezuju predgrađa sa centrom. U planu je i izgradnja lakog metroa do 2008. godine.
Beogradski aerodrom, međunarodnog karaktera, nalazi se u blizini Surčina na 12 km od Beograda. Na aerodromu se nalazi 18 kancelarija stranih avio kompanija.