ISTORIJAT

 

Beograd, grad veoma burne istorije, jedan je od najstarijih u Evropi. Njegova istorija traje punih 7000 godina. Prostor oko velikih reka Save i Dunava bio je naseljen još u paleolitskom periodu. Iz starijeg kamenog doba, potiču ostaci ljudskih kostiju i lobanja neandertalaca, pronađeni u kamenolomu kod Leštana, u pećini na Čukarici i u blizini Bajlonijeve pijace.

Ostaci kulture mlađeg kamenog doba, pronađeni su u Vinči, Čukarice - Žarkovu i u Gornjem gradu, iznad ušća Save u Dunav. To ukazuje da je prostor Beograda bio naseljen u kontinuitetu i da je intezitet tog naseljavanja bivao sve jači. Mnoga današnja naselja beogradske okoline leže na kulturnim slojevima ranijih praistorijskih naseobina.

Vinca kraj Beograda spada u red najznačajnijih naseobina i kulturnih nalazišta praistorijskog perioda. Arheološke iskopine na Rospi ćupriji, Gornjem gradu, Karaburmi, Zemunu i Vinči potvrđuju pretpostavke da je područje Beograda bilo intezivno naseljeno i da se njegovo stanovništvo bavilo plužnom zemljoradnjom i drugim pratećim privrednim delatnostima. Na ovim lokalitetima otkrivene su nekropole bronzanog i metalnog doba kao i dokazi različitih kulturnih uticaja.

 

Imena kroz istoriju


Singidun - ovo ime mu je dalo keltsko pleme Skordiska; 279. pne.
Singidunum - Romanizovano keltsko ime
Alba Bulgarica - 824. g. kad je Beograd bio bugarski
Beograd - Slovensko ime; prvo pojavljivanje 878. u pismu Pape Jovana VIII Borisu Bugarskom
Alba Graeca - latinski prevod
Fejervar - mađarsko ime
Weissenburg - nemačko ime
Castelbianco -  italijansko ime
Nandoralba - Srednjovekovno mađarsko ime
Nandorfejervar - Srednjovekovno mađarsko ime
Landorfejervar - Srednjovekovno mađarsko ime
Veligradon - Vizantijsko ime
Veligrada - Otomansko ime
Belogrados poleos - Grčko ime