BIOGRAFIJA

Spanski slikar, keramicar, inovator i skulptor, smatran najvecim umjetnikom XX vijeka. Jedan je od najplodonosnijih umjetnika u istoriji, jer je stvorio vise od 20 000 umjetnickih djela. PABLO RUIZ Y PICASSO rodjen je u mjestu Malaga 25.10. 1881. godine u gradjanskoj porodici. Njegov otac je bio ucitelj i poznati slikar Joze Ruiz Blasco, a majka Maria Picasso y Lopez. Pikasso je svoju prvu sliku naslikao vec sa devet godina (1890.). Tada su ljudi vec pomisljali da ce slikarstvo obiljeziti njegov zivot i bili su u pravu. Smrt sestre Conchite, koja je bolovala od difterije (1895.) ostavila je u njemu duboki trag. Videci da se stanje sestre pogorsava on se zavjetuje kako ce ostaviti slikanje ukoliko sestra prezivi. Tada se nalazio u strasnoj dilemi: s jedne strane zeli da mu sestra ozdravi, s druge gotovo prizeljkuje njenu smrt kako se ne bi odrekao svoje strasti- slikanja.

Sa 16 godina upisao je skolu Lijepih umjetnosti (Real Academia de Bella Atres de San Fernando) u mjestu La Curina u Spaniji. Dvije godine kasnije, njegov otac se odrekao slikarstva, ali je nastavio podrzavati svog sina. Sve do 1898. sluzio se ocevim prezimenom Ruiz, kada se potpisivao na slike. Nakon 1901. godine sluzi se majcinim djevojackim perzimenom Picasso. Sa 15 godina priredio je sjajnu izlozbu, a izmedju 1900. i 1902. u tri navrata putuje u Pariz, da bi se konacno 1904. tamo i preselio. U Parizu se iskazao kao umjetnik te je sklopio ugovor prema kojem je slikao za mjesecnu platu od 150 zlatnih franaka, sto i nije bio neki veliki novac. Tada su na njega snazan uticaj imali francuski slikari Paul Gaugin, Edgar Dedas i Henri de Toulouse-Lautrec. Njegova slika Plava soba pokazuje njihov uticaj i njegovu evoluciju ka tkz. PLAVOM PERIODU, tako nazvanom, jer razliciti oblici plavoga nekoliko narednih godina dominiraju u njegovim radovima. Na njegovim slikama iz tog perioda moguce je vidjeti slijepce, prosijake, alkoholicare i prostitutke. Neki kriticari vjeruju daslike iz ovog perioda izrazavaju njegov strah od smrti, siromastva i bolesti. Nakon sto se nastanio u Parizu u zgradi pod imenom Bateau-Lavior, Picasso susrece Fernande Oliviera, koja ce uticati na teme, stil i raspolozenje njegovih radova. On je promenio svoje boje iz plavih u ruzicaste i crvene, i godine 1904. i 1905. se nazivaju RUZICASTIM PERIODOM. Inspiraciju je tada nalizio u cirkusu, koji je posjećivao nekoliko puta sedmicno. U ljeto 1906. godine za vrijeme njegovog boravka u mjestu Gosol u Spaniji, usao je u novu fazu- PROTOKUBIZAM,, koju karakterisu uticaji grcke i africke umjetnosti. Godinu dana kasnije (1907.) pada u depresijui psihicki oboljeva. Nadahnut postimpresionickim umjetnikom Paulom Cezanneom, godine 1908. Picasso i francuski slikar Georges Braque slikaju krajolke u stilu koji su kriticari kasnije nazvali- mala kocka, sto je vodilo ka terminu KUBIZMA.. Zanimljivo je da su neki od njihovih radova iz tog perioda toliko slicni da ih je tesko razlikovati. Ova saradnja izmedju Picassa i Braquea trajalo je sve do 1911. godine. Oni su stvorili prvu fazu kubizma, zvanu ANALITICKI KUBIZAM. Picassove omiljene teme bile su mrtva priroda i njegovi prijatelji. Nakon analipickog kubizma Picasso prelaz na drugu fazu, zvanu SINTETIČKI KUBIZAM. Ova druga faza kubizma je dekorativnija, a boje imaju vecu ulogu, dok oblici ostaju isfragmentirani i ravni.

Za vrijeme 1. svijetskog rata Picasso se nastanio u Rimu radeci kao dizajner. Tu susrece i zeni sa Olgom Kolokovom. Oko 1917. godine uradio je nekoliko portreta u realistickom stilu. Rijec je o portretu svoga sina i brojnih prijatelja. Nekoliko slika u kubistickom duhu ranih 1930.-ih­­ izrazavaju prikriveni erotizam i zadovoljstvo svojom novom ljubavi Marie Therese Walter, koja mu 1935. na svijet donosi kcerku Mayu. Marie Therese, koju je cesto portretisao dok je spavala, takodje je bila model za sliku Djevijka ispred ogledala.

Za vrijeme njegovog zivota Picassovi radovi su izlagani na mnogim izlozbama. Najinteresantnija je svakako bila 1971. godine u Louvreu, koja je priredjena u cast njegovog 90-og rodjendana. Prije njega nijedan zivi umjetnik nije u Louvrue imao izlozbu svojih dijela. Godine 1980. odrzana je velika retrospektiva njegovih dijela u muzeju Moderne umjetnosti u New Yorku. Umro je 08.04. 1973. godine u svojoj vili Notre-Dame-de-Vie pored mjesta Mougins. Zivio je 92 godine. Bio je clan Komunisticke partije Francuske, a 1950. nagradjen je Staljinovom nagradom za svoj angazman u Pokretu mira za koji je dizajnirao amblem golubice. Zahvaljujuci tome dobio je dosije u FBI-u,optuzujuci ga za spijunazu u korist Sovjetskog Saveza.

Zivot i dijelo majstora modernog slikarstva bili su ispunjeni zenama. Picassov prijatelj Jamie Sabartesa je rekao: “Dovoljno je pogledati datume kada su nastala njegova dijela: ona se uvijek podudaraju sa periodima odusevljenja… Sasvakim novim ljubavnim iskustvom zapazamo da njegova umjetnost napreduje, da se pojavljuju nove forme, novi slikarski jezik, poseban nacin izrazavanja kojim bi se moglo dati zensko ime.”

Njegova prva ljubav je Belle Fernande (Lijepa Fernanda), U to doba on je Katalonac, koji zivi na rubu gladi u Parizu.Fernande Olivier susrece 1903. godine za vrijeme olujnog dana, gde je usetala u njegov atelje, kako bi se sklonila od kise i iz njega izasla tek 1912.godine. Nakon Fernende, na redu je Marcelle Humbert, sa kojom je u vezi sve do 1914.godine. Posle Marcelle kroz njegov zivot zene veoma brzo prolaze. Krajem februara 1917. on u Rimu susrece pravu djevojku. Ona je plesna zvijezda, lijepa, inteligentna, otmjena, kcerka carskog generala. Picasso se zaljubio u Olgu. Njih dvoje 1918. godine stupaju u brak i ona mu radja sina. No, ona ne podnosi neke Picassove prijatelje i njegove duge noci, vec zeli potpunu odanost njoj i njihovom sinu. Nakon 16 godina bracnog zivota, rastali su se. Olga ne podnosi i njegovo sjecanje na Fernendu. Godine 1932. Picasso se povlaci u okolinu Pariza, u dvorac u Gisorsa, koji je nedavno kupio. Tada u njegov zivot ulazi nova zena: Marie Therese Walter. Obline te zene su njegova inspiracija za za nakoliko skulptura i slika. Po drugi put postaje otac, ovaj put kcerke krctene kao Maya od Bezgresnog zaceca. Godine 1937. vraca se u Pariz i upoznaje “jugoslovenku” Doru Mar, divlju djevojku, koja je umjetnica, bavi se i fotografijom. Umoran od Marie Therese, organizuje da se rivalke susretnu u njegovom ateljeu. Sve se pretvara u krikove i uvrede. To je bio kraj veze sa Marie. Ubrzo i Dora Mar biva odbacena kao i prethodne.U 62 godini, ulazi u vezu sa zenom duplo mlodjom od njega, slikarkom Francoise Gilot. Veza traje do 1954. kada ga ona napusta sa dvoje njihove dijece (sinom Claudeom I kcerkom Palmom). Picasso tada vice za njom: “ Nijedna zana ne napusta covjeka kao sto sam ja!” Nakratko se zabavlja sa izvjesnom Sylvette David. 1961.godine, kad je imao 80 godina, vjencava se sa Jacqueline Roques, prodavacicom u prodavnici keramike u Vallaurisu na jugu Francuske. Kada je Pablo Picasso umro 1973. godine, njegovo bogatstvo je procjenjeno na 260 000 000 USD. Cetiri godine kasnije, Marie Therese se objesila, a njegova druga supruga Jacqueline se 1986. godine ubila. Sin Paulo je umro od droge i alkohola, a njegov unuk Pablito je popio otrov pet dana poslije Picassove sahrane.

 

povratak na pocetnu stranu