Mikelanđelo Buonaroti rođen je 1475. godine, u Kaprezeu, malom gradu na putu između Firence i Areca, kao drugi sin Lodovika Buonarotija Simonija, gradonačelnika već pomenutog grada. Ime je, kao i poznati slikar tog doba, Rafaelo Santi dobio po jednom arhanđelu. Pretpostavlja se da je ovaj umjetnik poticao iz plemićke porodice koja se oduvijek bavila trgovinom. Zahvaljujući stabilnom finansijskom stanju svoje porodice, Mikelanađelo je mogao da se školuje.

Godina 1488. je veoma važna za tada još mladog umjetnika, koji je vrlo rano iskazao svoje crtačke mogućnosti. Naime, trinaestogodišnji Mikelanđelo dolazi kod Domenika Girlandaja, poznatog firentinskog slikara. Tu će, mladi umjetnik u potpunosti ispoljiti svoj crtački talenat. Ipak, Mikelanđelo će u ateljeu već pomenutog slikara ostati samo dvije godine.

Na Girlanajevo insistiranje u njegov atelje će doći Lorenco Medici, tada glava ove poznate firentinske porodice, gradonačelnik, veliki poznavalac umjetnosti, narocito anticke, da posjeti to čudo od djeteta. Vidjevši crteže petnaestogodišnjeg Mikelanđela, i prve figurine ( skulpture veoma malih dimenzija), on odluči da genijalnog umjetnika povede sa sobom. Došavši na vrata svoje palate, uzviknuo je : " Rodio se novi Fidija" .

Ulazak u porodicu Medici biće od izuzetnog značaja za Mikelanđela. Od velike važnosti bile su mnogobrojne posjete vrtovima ove porodice gdje su bile izložene kolekcije antičkih statua i projekcije građevina iz istog perioda.