UJEDINjENjE NjEMAČKE

 

1848-1849. godine, tokom revolucije, pokušaj ujedinjenja njemačkih zemalja nije urodio plodom. No, sredinom 19. vijeka događa se nagli privredni razvoj Pruske. Pod vodstvom Ota fon Bizmarka, kancelar Pruske, ona počinje provoditi ujedinjenje, ali ratovima tj. "krvlju i željezom". Najprije je, zajedno s Austrijom, povela, zbog pokrajina Slezvig i Holstain, rat protiv Danske. No, taj rat vodio je drugom.

Naime, izbio je spor s Austrijom zbog podjele osvojenih pokrajina u ratu s Danskom. Taj je spor 1866. godine eskalirao ratom između Pruske i Austrije. Austrija je poražena, a Njemački savez se raspada. Sljedeće je godine, na čelu s Pruskom, formiran Sjevernonjemački savez, koji je carinski ujedinio njemačke zemlje.

No, konačno ujedinjenje Njemačke je provedeno tek nakon rata s Francuskom. Naime, Bismarck je uspio izazvati Napoleona III. da zarati s Pruskom zbog španskog nasljedstva. Francuska je doživjela poraz, a ujedinjenje Njemačke je proglašeno u Versaju18. januara 1871. Za njemačkog cara proglašen je pruski kralj Viliam I. Njemačka je priključila francuske pokrajine Alzas i Loren, koje će tokom sljedećih decenija  izazivati sukobe među Francuskom i Njemačkom.

 

 (prizor iz frncusko-pruskog rata)

 

                      -natrag na početnu stranicu-