PORODICA PTICA 2

 

Mnoge ptice su lepih boja i raskošnog perja. Kod mnogih vrst,mužjak ima višebojno perje kako bi privukao ženke.Ženak je mirnijih boja,zbog kamuflaže prilikom ležanja na jajima.I mužjaci i ženke često koriste kamuflažu da bi pobjegli od grabljivaca ili uspjesnije lovili plijen.

Pčelarice i vodomari su male ptice,često vrlo živih boja.Kao što im ime kaže,pčelarice se hrane pčelama,osama i drugim insektima.Pre nego što progutaju plije,one unište njegovu žaoku udarcem o granu.Vodomari žive na granama drveća iznad vode,obrušavajući se u vodu da bi svojim kljunovima zgrabili male ribe.

Dugonoge rode i čaplje se takođe hrane ribom,iako neke velike rode jedu i strvine.Većina roda i čapljisu ptice močvarice koje stoje u plićakui hvataju ribe svojim dugim kljunovima.Njihov rođak,flamingo,poprimio je svoju ružičastu boju od sićušnih biljaka i životinjica u vodi kojmia se hrani.

Kolibri i čiope su odlični letači.To su male ptice sa dugim,šiljatim krilima.Čiope mogu da se pare,hrane letećim insektima,pa čak i da spavaju, dok lete. Djetlić je priljubljen uz stablo drvetai svojim dugim kljunom kljuca u koru da bi iz nje izvukao insekte. Na ovaj način djetlić gradi i rupu za gnijjezdo. Dva prsta su okrenuta unaprijed, a dva inazad, što mu omogućava da se priljubi uz vertikalne površine.Najmanji kolibri su dugački samo 5,4 centimetra. Kolibri lebde ispred cvijeća i sisaju nektar svojim dugim kljunovima. Krilima zamahnu do 80 puta u sekundi.

Mnogi pripadnici porodice kukavica polažu jaja u gnijezda drugih ptica. Kada se izlegu,mlade kukavice često ubiju "prave" stanovnike gnijezda. Hoacin je vjerovatno u srosrtvu sa kukavicama. On se gnijezdi iznad rijeka u prašumama. Kada je napadnut, mladunci padnu u vodu, a zatim se vrate do gnijezda, verući se uz pomoć oštrih kandži na krilima.

U porodicu papagaja spadaju papagaj, mako, kakadu i ara. Oni se hrane pldovima, koštunjavim voćem i zrnevljem, koje sakupljaju svojim pokretljivim kandžama. Svojim snažnim čeljustima papagaju mogu da slome i najtvrđe koštunjavo voće. Mnoge vrste mogu da imitiraju ljudski glas.

 

PTICE VRAPČARICE

Ptice vrapčarice (price koje čuče na grani) pripadaju najvećoj grupi ptica, koja broji oko 5000 vrsta. Ptice ove grupe se po veličini kreću od sićušne bijele sjenice ili carića, do velikog gavrana. Žive na kopni i imaju četiri prsta nepovezana kožicom, od kojih su tri usmjerena unaprijed a jedan unazad. Većina se hrani zrnevljem ili insektima, neke se hrene plodovima ili nektarom.Mnoge male ptice iz ove grupe prilikom leta naizmjenično otvaraju i zatvaraju krila, radi štednje energije.

Većina ptica iz ove grupe su pjevačice. Iako i druge ptice mogu da proizvedu kratke, jednostavne zvuke, ptice pjevačice imaju dodatne mišiće u grlu, pomoću kojih izvode komplikovane melodije. Mužjaci koriste pjesme da obilježe svoju teritoriju i opomenu uljeze, kao i da privuku ženke. Svaka vrsta može da ima velike broj varijanti svoje pjesme,a ptice iz raznih oblasti često imaju svoje sopstvene "akcente". Mlade ptice pjevačice uče pjesme od svojih roditelja i drugih odraslih ptica. Većina ptica vrapčarica gradi gnijezdo na granama ili u živicama, gdje su njihovi mladunci zaštićeni od grabljivaca. Mladunci se rađaju goluždravi, slijepi i bespomoćni. Roditelji moraju da ih griju i hrane dok ne odrastu toliko da mogu da napuste gnijezdo. Druge ptice, kao što su plovke, galebovi ili koke, koje polažu jaja na izloženijim mjestima, izlegu se potpuno obrasle perjem i takoreći odmah mogu same da se hrane.

Mnoge price pjevačice, slično drugim grupama ptica, sele se u toplije krajeve za vrijeme zime kad hrana počne da nestaje. Prije selidbe jedu obilato, stvarajući zalihe masti kao gorivo za svoje dugo putovanje. Radi parenja vraćaju se u proljeće,kada ima dovoljno hrane za njih i njihovu mladunčad.

 

 

GALERIJA PTICA IZ PORODICE 2