ZNAMENITOSTI

BIG BEN BUCKHINGAM PALACE TOWER BRIDGE WESTMINSTER ABBEY LONDON EYE VICTORIA AND ALBERT MUSEUM RIVER THAMES LONDON TOWER ST.PAUL'S CATHEDRAL

 

HOMEPAGE

 

 

 

 

Big Ben (engl. Clock Tower, Palace of Westminster; Big Ben)je najveca sahat kula na svetu sa zvonikom. Nalazi se u  Londonu. Smešten je na severoistočnom kraju Vestminsterske palate. Ime Big Ben je naziv zvonika koji se nalazi unutar ove kule.

Ova sahat kula je podignuta kao deo nove vestminsterske palate, jer je stara izgorela u požaru u noći 22.oktobra 1834.godine. Građevinu je dizajnirao arhitekta Augustus Pugin. Big Ben je izgrađen u  neogotičkom stilu а njegova visina je  96,3 metara. Prvih 61 metar kule je izgrađen оd opeke obložene kamenom.

Kula ima satove na sve četiri strane. Na bazi svakog od satova pozlaćenim slovima na latinskom jeziku piše:„DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM“, što u prevodu znači : " Bože čuvaj našu kraljicu Viktoriju! "


 

VRH

 

 

 

 

Jedna od najprepoznatljivih slika Londona je pokretni most preko Temze Tauerbridž (Tower Bridge). Ovj veleletni most ime je dobio po obližnjoj tvrđavi Taueru (Tower of London).

Izgradnja mosta je počela 1886. godine, a most je otvoren 1894. godine.

U drugoj polovini 19. vijeka, razvitkom londonske luke, koja je ključni dio londonske ekonomije i njegovog istorijskog razvitka, u istočnom dijelu tadašnjeg Londona (današnji East End) javlja se potreba za novim mostom preko Temze. Prvi most u Londonu bio je Londonski most (London Bridge) nakon čega se izgrađuje niz mostova zapadno od njega. Time su istočniji dijelovi bili ostavljeni bez načina prelaženja Temze bez korišćenja jednog od ovih mostova, sa izuzetkom tunela ispod Temze koji je otvoren 1870. Mana ovog tunela (Tower Subway) bila je što su mogli da ga upotrebljavaju samo pješaci.

Ovaj problem više nije mogao da se ignoriše i 1876. godine Korporacija Londona (Corporation of London) - nosilac izvršne vlasti tog dijela Londona - odlučuje da objavi javni konkurs za dizajn novog mosta.

Glavni problem izgradnje mosta na lokaciji nizvodno od Londonskog mosta bio je da nije bilo moguće izgraditi konvencionalan most jer bi se time zatvorio pristup većim brodovima u londonsku luku. Jedino rješenje bila je izgradnja pokretnog mosta.Konačan izbor dizajna mosta nije učinjen sve do 1884. Pobjednički dizajn je napravio Horas Džons (Horace Jones)

Radovi na mostu su trajali osam godina,a zvanicno je otvoren 1894. god

 

VRH

 

 

 

 

 

 

Buckinghamska palača (engleski: Buckingham Palace) je službena londonska rezidencija i lično vlasništvo britanskog monarha, te velika turistička atrakcija.
Prvobitno zvana Buckinghamska kuća, zgrada koja je stajala u centru današnje palače bila je velika gradska kuća sagrađena za vojvodu od Buckinghama 1703. godine. Kralj George III kupio ju je 1761. godine kao svoju privatnu rezidenciju. Kroz sljedećeih sedamdeset i pet godina kuća je proširena zahvaljujući arhitektama Johnu Nashu i Edwardu Bloreu.
Buckinghamska palača postala je zvanična kraljevska rezidencija britanskog monarha 1837. godine, po dolasku kraljice Viktorije na tron. Posljednja velika nadogradnja palače, provedena na prelasku iz 19. u 20. vijek, uključivala je i izgradnju današnje prednje fasade.
Palača, tada dom kralja Georgea V, prošla je neoštećeno kroz Prvi svjetski rat. Međutim, nije bila iste sreće kroz Drugi svjetski rat, kada je bombardovana sedam puta. Nacisti su smatrali da će uništenje palače, tada doma kralja Georgea V i kraljice Elizabeth, demoralisati britanski narod.
Više od 50,000 ljudi posjeti Buckinghamsku palaču svake godine kao gosti na banketima, večerama, prijemima i vrtnim zabavama.

VRH

 

 

 

 

 

 

Sveučilišna crkva Svetog Petra u Westminsteru, poznatija kao Westminsterska opatija je crkva, koja se smatra katedralom, a izgrađena u pretežno gotičkom stilu, i nalazi se u londonskom središnjem distriktu Westminster, zapadno od Westminsterske Palače. To je tradicionalno mjesto krunidbe i pokopa vladara Ujedinjenog kraljevstva.

Prema legendi, godine 616. je na tom mjestu, tada poznatom kao Otok Thorney, podignuta crkva posvećena ukazanju Svetog Petra od strane ribara na rijeci Temzi zbog čega je stoljećima postojala tradicija donošenja lososa kao poklona u crkvu. Iako priča o crkvi nije dokazana, činjenica je da je kralj Edgar potpomagao komunu benediktinskih redovnika koja je na tome mjestu postojala oko 970. godine. Crkvu je gradio kralj Edvard III. Ispovjednik između 1045.-1050. Crkva je posvećena 28. prosinca 1065. neposredno prije Edvardovog pogreba i krunidbe kralja Harolda II..

Do 19. stoljeća Westminsterska opatija je bila treće najbolje učilište u Engleskoj, uz Oxford i Cambridge. Baš tu je prevedena trećina Starog zavjeta i druga polovica Biblije kralja Jamesa. Također, u opatiji je sastavljena Novoengleska Biblija u 20. stoljeću.

Od krunidbe kralja Harolda II. i Vilima Osvajača 1066. svi engleski kraljevi (osim Jane Grey, Edvarda V. i Edvarda VII.), okrunjeni su u opatiji. Canterburyjski nadbiskup bio je uvijek bio važna karika u krunidbi. Kraljevska stolica kralja Edvarda I., koja se i sada nalazi u opatiji, je stolica na kojoj bivaju okrunjeni svi vladari.

VRH

 

 

 

 

 

Londonsko oko (engl. London Eye) poznato i pod nazivima Milenijumski točak (engl. Millenium Wheel) i pod zvaničnim nazivom The British Airways London Eye je najveći panoramska vrteška na svetu. Nalazi se na južnoj obali Temze nedaleko od Vestminsterskog mosta.

U sklopu priprema za doček novog milenijuma, London je bio poprište izgradnje mnogih kapitalnih objekata među kojima Milenijumski most, Milenijumska kupola pa i Milenijumski točak. Dizajn za panoramsku vrtešku koja bi tada bila najveća na svetu dala je grupa arhitekata i plan izgradnje je bio takav da bi pojedini delovi bili na baržama dovezeni do mesta gde bi vrteška bila sklopljena.

Nakon sastavljanja pristupilo se podizanju masivne čelične konstrukcije ukupne težine od 1.700 tona. Prvog dana podizanja konstrukcija je povezana za kran koji bi je brzinom od 2° na sat podigao do ugla od 65° pre pripreme za sledeću fazu. Međutim, neposredno posle početka dizanja broj sajli koje su povezivale konstrukciju sa kranom je popucalo čime je operacija morala biti obustavljena. Celom događaju je prisustvovalo par hiljada posmatrača. Drugi pokušaj je bio uspešan. Konstrukcija je stajala u tom poluuspravljenom položaju nekoliko nedelja pre početka sledeće faze.

Cena karte za odraslu osobu je trenutno 13 funti. Moguće je zakupiti celu kapsulu na određen period, u njoj organizovati ručak ili večeru, ili rezervisati novogodišnji aranžman za jednu od kapsula.

VRH

 

 

 

 

 

Victoria and Albert Museum (često zvan samo po kratici V&A) u Londonu je najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu. On posjeduje stalnu zbirku od 4,5 miliona izložaka. Utemeljen je 1852., i nazvan je po britanskom kraljevskom paru, princu Albertu i kraljici Victoriji.

Danas se prostire se na površini od 2, 2 km2 i ima u kompleksu svojih zgrada i aneksa 145 galerija. Muzejske kolekcije imaju raspon od 5 000 godina, od početka civilizacije do najnovijih dana, iz svih grana umjetnosti, i sa svih kontinenata. Muzej ima zbirke keramike, stakla, tekstila, odjeće, srebra, metala, nakita, namještaja, srednjevjekovnih predmeta, skulptura, slika starih majstora, grafika starih majstora, , crteža i fotografija, i po mnogočemu je najveći i neusporediv sa bilo kojim muzejem na svijetu.

V&A ima najveću zbirku neoklasične skulpture na svijetu, kao i najveću kolekciju izložaka talijanske renesanse izvan Italije. Njegova dalekoistočna kolekcija (Južna Azija, Kina, Japan, Koreja je najbolja u Europi, a zbirka islamske umjetnosti ide u rang onoj iz pariškogLouvra i Metropolitan Museum of Art, iz New Yorka.

Nalazi se u južnom Kensingtonu, muzejskom dijelu Londona, popularno zvanim - Albertopolis, jer se u njegovoj blizini nalaze i druge značajne kulturne institucije pa i dva velika muzeja; Prirodoslovni muzej (Natural History Museum) i Muzej znanosti (Science Museum). Najslavnija djela koja muzej posjeduje, djela su umjetnika: William Blakea, Sandra Botticellia, John Constablea, Raffaella, William Turnera, Diego Velázqueza, mnogih drugih.

VRH

 

 

 

 

 

Temza (engl. River Thames [temz]) je rijeka u južnoj Engleskoj, koja protiče kroz London. Druga je po dužini rijeka u Velikoj Britaniji, nakon rijeke Severn. Duga je 346 km.

I pored toga što je uveliko poznata te ima relativno veliku dužinu toka, ne može se ubrojati u najveće evropske rijeke. Pored toga, protičući kroz London, teće veoma sporo te, u poređenu sa drugim evropskim rijekama ima relativno mali protok od oko 66 mł/s što je gotovo 3 puta manje od prosjeka rijeke Bosne.

Zanimljivo je da u kanadskoj provinciji Ontario postoji rijeka s istim imenom, a na njoj se također nalazi gradić s imenom London.

U prošlosti, Temza je često plavila okolna područja, a od 1980 u Woolwich Reachu napravljena je najveća brana protiv poplava na svijetu. Poplave Temze su uzrokovane promjenama plime i oseke. Nakon katastrofalne poplave 1953 poginulo je preko 3000 osoba. Preko Temze izgrađeno je mnogo mostova, od kojih je najpoznatiji londonski Tower Bridge.

VRH

 

 

 

 

London Tower je srednjovjekovna tvrđava koja čini jednu od središnjih gradskih točaka i nalazi se na istočnom rubu povijesnog središta Londona uz samu sjevernu obalu rijeke Temze. Pod tim imenom se često identificira središnja četverokutna građevina u središtu (White Tower), no ona predstavlja i kompleks građevina opasanih obrambenim zidom i jarkom.

Središnji dio London Towera, Bijelu tvrđavu (White Tower) izgradio je engleski kralj Vilim Osvajač 1078. godine, primarno sa zadaćom obrambene tvrđave koja je trebala štititi normanske osvajače Engleske od vanjskih osvajača ali i od stanovništva Londona. Izgrađena je od kamena uveženog iz Francuske na temelju nacrta i pod nadzorom Francuza Gundulfa, biskupa od Rochestera.

U 12. stoljeću engleski kralj Rikard I. Lavljeg Srca dao je tvrđavu opasati obrambenim zidom i jarkom, a jarak je potpuno završio i učinio svrsishodnim kralj Henrik III. koji je ujedno tvrđavu, izgradnjom pratećih zgrada, učinio tada najvećom kraljevskom palačom i rezidencijom. Gradnju cjelokupnog kompleksa završio je engleski kralj Edvard I. u 13. stoljeću.

No, London Tower je mnogo poznatiji po svojoj funkciji zatvora, mučilišta i gubilišta za visokopozicionirane kraljevske zatvorenike i protivnike od kojih su većina bile značajne osobe engleske povijesti, kao na primjer: engleski kralj Henrik VI. i njegova supruga Margareta, brat kralja Edvarda IV. George, kralj Edvard V. i njegov brat Rikard, druga supruga kralja Henrika VIII. Ana Boleyn i njena sestra Jane, peta supruga Henrika VIII. Katarina Howard, kraljica Jane Grey i mnogi drugi.

VRH

 

 

 

 

 

 

Katedrala sv. Pavla u Londonu je najpoznatija engleska crkva; prva katedrala engleske protestantske crkve (anglikanske crkve); druga crkva po dužini na svijetu (141,10 metara), odmah iza crkve sv. Petra u Rimu; barokno remekdjelo arhitekta Christophera Wrena (1632.-1723.).

Nakon velikog požara u Londonu 1666. godine, Wrenu je povjerena obnova 51 gradske crkve; za svaku od njih je morao je barem odobriti, ako već ne i izgraditi projekt. Među remekdjela njegovog projektiranja ubrajaju se crkve St Lawrence Jewry, St Mary-le-Bow, St Clement Danes i Sv. Stjepan u Walbrooku. Ali najveći i najuspješniji pothvat bila mu je obnova katedrale sv. Pavla.

Katedrala je građena od 1675. do 1710. godine na mjestu srednjovjekovne katedrale, koja je bila razorena u Londonskom požaru.

Kupola katedrale sv. Pavla ima promjer 34,14 m i visinu od 91,44 metra, što je čini najvećom kupolom poslije Michelangelove kupole sv. Petra u Rimu. Ovaj najglasovitiji londonski znak raspoznavanja, je složena konstrukcija, uspješan kompromis između velike vanjske kupole u obliku polukugle i izdužene unutarnje kupole.

VRH