>>Istorijat<<

 

 

  -Aerobik vezbe uopsteno predstavljaju sklop vezbi pracenih muzikom koja daje osnovni karakter ovom sportu, a to je uzivanje u ritmicnom izvodjenju vezbi, vrlo cesto koreografskom, kao i u druzenju, jer se uvek vezba u grupi.

  -Pri tom vebe uticu na razvoj motorickih, funkcionalnih i psiholoskih sposobno.Aerobni deo casa ukljucuje aktivnosti koje pospešuju razvoj disajnih i kardiovaskularnih sposobnosti.
    
  -Vezbanje treba da bude intenzivno i po pravilu neprekidno, u ritmu muzike i uz koreografiju koju mozemo ponavljati nekoliko puta. sti vezbaca.

  -Pravilno drzanje tela pri vezbanju je vazno radi pravilnog izvodjenja kretanja, kao i radi preventive od povredjivanja.

 

  -Zahvaljujuci aerobik vezbanju, fitnes je doziveo veliku popularnost u svetu. Aerobik podrazumeva vezbe izdrzljivosti, vezbe snage(obično tezinom svog tela ili malim opterecenjem) i vezbe gipkosti. Postoji mnogo vrsta aerobnog treninga, pogotovu u skorije vreme, kada se zavisno od vrste muzike koja se primenjuje ili od pomagala, pa i od kreativnosti instruktora(trenera), razvijaju programi vezbanja.

  - Nekada popularni «jazzercise» danas je zamenio dance aerobik, i to kao plesni aerobik sa elementima modernog plesa i kao aerobik sa elementima orijentalnog plesa, koji je zaista izuzetno popularan u poslednje vreme. Plesni aerobik prati muzika koja olaksava savladavanje napornih vezbi. Struktura treningaje slicna kao kod klasicnog aerobika i sastoji se od zagrevanja(5-10 minuta), aerobnog dela treninga(12 minuta) koji sadrzi elemente modernog ili orjentalnog plesa i na kraju, sledi obavezno istezanje(10 minuta). Ovakav trening se takodje moze upotpuniti vezbama u parteru za jacanje misica pojedinih ragija. Plesni aerobik sagoreva masti i doprinosi gipkosti misica, pri tome utice na kardiovaskularni sistem i pojacava kondiciju.

   -Ova vrsta aerobika je izuzetno dinamicna i zanimljiva jer daje slobodu kombinovanja elemenata plesa i skokova, pa uz mastovitost instruktora vezbanja nikada neće biti monotono.

 

 

 

>>Povratak na pocetnu