PRVA POMOC KOD UGRIZA ZMIJE


Na ovim prostorima najvise ugriza ima u proljece i ljeto kada su zmije najaktivnije. Gotovo svi ugrizi poticu od ridjovke ili poskoka. Treba napomenuti da lose izvedena prva pomoc moze samo pogorsati stanje ugrizene osobe. Ako je doslo do ugriza treba uciniti slijedece:
1.   Pricekati nekoliko minuta. Ako nakon 5 - 10 minuta ne dolazi do oticanja ugrizenog mjesta, onda nije doslo do trovanja. Moguce je da zmija nije otrovnica ili da zmija otrovnica nije ubrizgala otrov u ranu.
2.   Ohrabriti ugrizenog. Vrlo ozbiljna trovanja su rijetka, a smrtni su slucajevi gotovo nepoznati ako se lijecenje vrsi u roku od 6 do 10 sati nakon ugriza. Zapravo, smrtni slucajevi izazvani zmijskim ugrizom toliko su rijetki da u krajevima gdje je poskok cesta zivotinja vise ljudi pogine od elementarnih nepogoda (potresa, poplava) nego od ugriza.
3.   Imobilizirati ugrizeni dio tijela. Nogu ili ruku treba omotati citavom duzinom (ne precvrsto) do dolaska u bolnicu
4.   Ne loviti zmiju! Rezultat lova su najcesce dodatni ugrizi.
5.   Sto je prije moguce, odvesti ugrizenog u bolnicu. Tokom transporta ugrizeni dio tijela sto je moguce manje micati. Pomicanjem se otrov brze siri. Ako dodje do povracanja, okrenuti ugrizenog u bocni polozaj.
 

POVRATAK NA INDEX