VRSTE ZMIJA


 
Otrovne vrste koje pripadaju porodici Colubridae imaju olucaste zube,usadjene na zadnjem kraju vilice pa se cesto zovu zadnjevilicne zmije.Elapidae(kobre,kraitovi,mambe I koralne zmije)imaju suplje sekutice na prednjemkraju vilice;Viperidae(vipere ,zvecarke I mokasine)imaju unutar svakog zuba u gornjoj vilici kanal za otvor.Kolubride su rasprostranjene sirom sveta ,osim u polarnim krajevima i Australiji. Postoji oko 250 rodova I 2500 vrsta.
 
 
Elapidae(kobre,mambe,kraitovi I koralne zmije)mogu se naci sirom sveta ,izuzev u Evropi.Postoje dve potporodice :Elapinae I Hydrophiinae.Elapinae su mnogobrojne u Aziji ,Africi,srednjoj I juznoj Americi.Obicno su male I srednje velicine ,mada su neke vrste pravi dzinovi.Jedina vrsta koja zivi u vodenoj sredini je africka Boulengerina annulata.Kraljevska kobra(Ohisphagus Hannah) je najveca otrovna zmija na svteu,cesto duza od 4metra.
 
Za kobre ili naocarke karakteristicno je bocno sirenje vratnih rebara koja obrazuju “stit” . Indijska kobra  ima na svom stitu sare koje podsecaju na naocare. Obicna ili egipatska naocarka  zivi u vecem delu Afrike I u Arabiji.Kobre imaju kratak supalj  otrovni zub u prednjem delu gornje vilice. Kod nekih vrsta otvor zuba upravljen je pravo,tako da kobra moze da strca otrov na napadca. Fino raspasen otrov moze da oslepi napadaca na daljini od 2 metra. Cesto je potrebno dosta dana da bi se vid povratio ako do toga uopste dodje.predstavnici te vrste zmija su crvenovrata kobra(Naja nigricollis) i kobra pljuvara(Hemachatushemachatus).
 
Mambe su vrlo pokretljive africke zmije koje zive na drvecu. Njihov ujed je  izuzetno otrovan. Crna mamba (D.polylepis)moze dostici duzinu od 4 metra a njen ujed je gotovouvek smrtonosan sem ako se doma ne deduje serumom protiv zmijskog otrova.Zelena mamba (D.angusticeps) je manja i nije toliko agresivna. Koralne zmije su jedini predstavnici elapina u Novom svetu.Istocnjacka koralna zmija (Micrurus fulvius) sa crvenim,zutim i crnim prstenovima je nocna rijuca zmija iz jugoistonog dela SAD. Slicne zmije, lazne koralne zmije,mogu se naci u Africi i drugim delovima Starog sveta;krait(Bungarus flaviceps) predstavnik je vrste iz jugoistocne Azije. Kraitovi nisu agresivni ali su vrlo otrovni tako da retke zrtve njihovog napada imaju samo polovicnu priliku da prezive,cak iako prime serum.
 
Viperidae(sarke,zvecarke i mokasine ) su visoko razvijene zmije. Njihov otrovni aparat doveden je do savrsenstva. Postoje dve grupe: Viperinae ,rasprostranjene u Evropi,Aziji i severnoj Africi, i Crotalinae koje gotovo iskljucivo zive u Americi.
Sarke imaju dva duga ,suplja zuba za ubrizgavanje otrova,pricvrscena za gornju vilicu;mogu da se pomeraju unapred(kad zmija zeli da ujede)i unatrg (kad hoce da se vrati u mirno stanje). Neke sarke zive na drvecu :na primer Africka sarka roda Atheris, tanka zmija sa repom prilagodjenim za prihvatanje. Vecina svakako zivi na zemlji.Prilicno su zdepaste i lagan pobreta. Karakteristicne su po tome sto imaju prav vrat pa se tako glava vidljivo razlikuje od tela. Rep je kratak i debeo. Rod Bitis,takodje iz Afrike,obuhvata otrovnu puharu(B.arientas)koja najavljuje svoje prisustvo nadimanjem tela i glasnim siktanjem. To su sve trome zmije koje leze i cekaju neoprezne zivotinje u
zasedi. Vrlo se vesto prikrivajupa ih je tesko primetiti,bez obzira na njihovu velicinu.
Krotaline se razlikuju od viperina po tome sto imaju na glavi izmedju nozdrva i oka ,jedan organ osetljiv na infracrvene zrake koji im omogucavaju da otkriju toplokrvan plen. One zive iskljucivo u Americi ,mada je izvestan broj nadjen i u Aziji. Neke Krotaline imaju zvecke (rozaste dodatak na vrhu repa). Sa 48 vrsta Bothrops je po broju najznacajniji rod krotalina. Medju njima je najpoznatija kopljasta zvecarka tropske Amerike(B.atrox)duga 1,8 metara.ciji ujed moze biti koban za ljude. Busmaster ili gospodar zbunja (Lachesis muta)je najduza zmija sa supljim zubom koja ponekad dostize duzinu od 3,5 m. njegovi zubi mogu biti dugi 4cm. Medju krotalinama sa rozastom zveckom na repu najvazniji rod je Crotalus,sa oko 25 vrsta. Medju
njima su vrlo otrovne meksicke zvecarke koje zivwe na zapadnoj obali(C.basilicus) vrlo su poznate sumska zvecarka(C.horridus)iz istocnih i juznih desova SAD. Jedini juznoamericki predstavnik krotalina je kaskavel(C.durissus),verovatno najotrovnija zmija iz ove grupe. Rogata zvecarka (C.cerastes)jako podseca na africku pescanu sarku(Cerastes cerastes)
Mokasine su americke vodene zmije roda Agkistrodon.
 

POVRATAK NA INDEX