ANTONI GAUDI

Antoni Gaudi (Antoni Gaudí i Cornet) (25.jun 1852-10 jun 1926)bio je katalonski arhitekta poznat po svom jedinstvenom stilu i izuzetno individualistickom dizajnu. Na engleskom i spanskom, a cesto i na srpskom, zovu ga Antonio Gaudi.

Gaudi je rodjen u malom gradicu Reus, provincija Taragona(Spanija 2852 godine)Oko njegovog mesta rodjenja danas se nadmecu gradici Riudoms i Reus, iako vecina njegovih biografa smatra da se rodio u Reusu. Roditelji su mu bili Fransesk Gaudi Sera i Antonija Kornet Bertran.
Gaudi je studirao arhitekturu na Visoj tehnickoj skoli arhitekture u Barceloni od 1873 do 1877. Zbog nedostatka novca, uporedo sa studijama, radi kao tehnicki crtac i ponekad kao dizajner namjestaja.Posto je te poslove odlicno radio, za razlicite projekte ga primaju dvojica poznatih katalonskih arhitekata, Djuzep Fontsere i Djoan Martorelj.


U 26 godini diplomira, te za pocetak u profesiji radi kao dizajner interijera i dekorator. Jedna od vitrina koju je dizajnirao za poznato obdaniste, Kasa Kornelja u Barseloni, biva izabrana za Univerzalnu izlozbu u Parizu,1878. godine. Taj cin pravi zaokret u profesionalnom i privatnom zivotu mladog Gaudija. Eusebi Guelj, jedan od uvazenih poslodavaca tekstilne industrije u Kataloniji, bio je impresioniran elegancijom i modernim stilom te vitrine, te je postao Gaudijev glavni klijent i mecena, po kome ce kasnije dobiti ime i Park Guelj.
U kasnijim godinama se posvetio iskljucivo izgradnji svog remek dela — katedrale Sagrada Familia.
Dana 7 juna 1926 godine, Antonija Gaudija je pregazio tramvaj. Zbog zapustenog izgleda i praznih dzepova taksisti su odbili da ga voze u bolnicu bojeci se da nece moci da im plati voznju. Niko nije prepoznao poznatog barselonskog arhitektu, dok ga prijatelji nisu pronasli u bolnici za siromasne sledeceg dana. Kada su hteli da ga premeste u bolju bolnicu on je to odbio. Umro je dva dana kasnije, ozaljen od cele Barselone.

Gaudijev stvaralacki cin nas zadivljava. U istoriskom svrstavanju njegovog dela u vreme eklekticke arhitekture i istorizma nastaje i narasta njegova teznja za originalnoscu, njegov do sada cini se nedocenjan odnos ka naucnom istrazivanju, ka psihologiji, skulpturi i slikarstvu. Privlaci nas i svojim traganjem smisla stila, dakle ka osnovnom principu arhitektonskog rada. Gaudi ce pripomenuti graditelje velikih stilova, koji su tragali za lepotama u nepoznato.


Najznacajniji radovi
• Kasa Visens(1878-1880)
• Palata Guelj(1885-1889)
• Terezijanski kolez(1888-1890)
• Kasa Kalvet(1899-1904)
• Kasa Batiljo(1905-1907)
• Kasa Mila(1905-1907)
• Park Guelj(1900-1914)
• Sagrada Familia(1884-1926)
Mnogi njegovi radovi se nalaze u centru Barselone. Osam ih je UNESKO proglasio za svetsku batinu.
 

POVRATAK NA INDEX