ISTORIJA GRADA 

 

 

Barselona(katal. Barcelona) je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije i istoimene provincije Barcelona na severoistoku Spanije. Nalazi se na obalama Mediterana na nekih 120 kilometara od Pirineja i granice sa Francuskom,u dolini koja je okruzena morem na istoku, planinskim vencem Sijera de Koljserolа(katal. Siera de Collserola) na zapadu, na jugu rekom Ljobregat, a na severu rekom Besos.

 

Prema poslednjem izvestaju Spanskog zavoda za statistiku iz 2006.godine, sam grad Barcelona broji 1.605.602 stanovnika.Barcelona sa okolinom broji 3.161.081  stanovnika i ima povrsinu od 633km˛.

 

Barcelona je jedan od glavnih evropskih ekonomskih centara, sa jednom od glavnih mediteranskih luka a aerodrom u Barceloni je drugi po velicini u Spaniji.Grad je takodje i bitna turisticka destinacija  i ima veoma bogato kulturno i istorijsko nasledje,od kojih se posebno isticu arhitektonska dela Antonija Gaudija(katal.Antoni Gaudi) i Ljuisa Domeneka i Montauera (katal.Lluís Domčnech i Montaner) od kojih je UNESCO mnoge proglasio svetskom bastinom.

 

Barcelona je bila domacin vaynim svetskim dogadjajima,koji su doprineli tome da postane veoma poznat i posecen grad. Najbitniji su Svetska izlozba 1888. i 1929.godine,Letnje Olimpijske Igre 1992. godine,i Forum Kultura 2004.

 

Istorija grada

 

Prvi tragovi coveka na teritoriji na kojoj se danas nalazi Barcelona datiraju od pre 4000 godina,krajem neolita (2000-1500 pne.) Postoje zapisi iy 7 veka i 6 veka pne.u kojima se pominje naselje Barkeno iberskog naroda Lajetanaca.Izgleda da je u to doba takodje postojala i jedna grcka kolonija po imenu Kalipolis,iako istoricari jos uvek ne mogu da se sloze o tacnom polozaju ove kolinije.Tokom Drugog punskog rata naseljavali su je jedno vreme Kataginjani,da bi ga kasnije preuzeli Rimljani. Rimljani su pretvorili grad u vojnu tvrdjavu-kastrum-ciji je centar bio malo uzvisenje pod nazivom Taber(danas deo Barcelone koji se zove Sijutat Velja (katal.Ciutat Vella)sto znaci Stari grad)

 

Rimljani su gradu promenili ime u Kolonija Julija Avgusta Faventija Paterna Barsino, koji se nalazio upravo na mestu gde se sad nalazi Trg Sant Djaume.Ostaci rimskih zidina se jos uvek  mogu videti u starom gradu. Neke rimske zidine su posluzile kao temelji za Katedralu,za koju se kaze da je

 zapoceta jos od davne 343.godine.

 

Godine 415. grad su osvojili Vizigoti pod vodjstvom Ataulfa,pretvorivsi ga u prestonicu hispanske Vizigotske kraljevine,mada su je brzo premestili u Toledo.

Mavari su osvojili grad izmedju 717-718 ali se nisu dugo zadrzali.

Godine 985.Mavari su napali i unistili Barcelonu.Kako Franacka drzava nije pruzila pomoc svom vazalu,godine 988 grof Borelj II se priglasio iberskim vojvodom i markizom po bozijoj milosti,sto je znacilo raskidanje vazalskog odnosa sa Francima i uspostavljanje nezavisnosti.

 

Barcelona se brzo oporavila od muslimanskog unistenja i 1010.je uzvratila udarac napadom na Kordobu ,najveci muslimanski grad na tlu Iberijskog poluostrva,i opljackala ga odnevsi pozamasan plen.

U sledecim vekovima, razne katalonske grofovije su se ujedinjavale pod vrhovnom vlascu grofova od Barcelone,putem bracnih i rodbinskih veza.Ta ujedinjenja su ukljucivala veliki deo danasnje juzne Francuske.Istovremeno su se teritorije Barcelone prosirile na racun muslimanske teritorije.Od tog momenta,gotovo je nemoguce razdvojiti istoriju  od Barcelone od istorije Katalonije.

Godine 1137. grof Barcelone,Ramon Berenger IV se ozenio cerkom kralja Aragona,cime se Kraljevina Aragon i Grofovija Barcelona ujedinjuju pod zajednicku krunu Aragona,ciji ce vladari od tada imati titulu kralja Aragona i gofa od Barcelone.U daljoj istoriji u sastav Kune Aragona su se dalje prikljucile razne kraljevine do njenog konacnog ujedinjenja sa Krunom Kastilje koje je postignuto sklapanjem  braka izmedju Ferdinanda od Aragona i Izabele od Kastilje 1479 godine.

 

Turizam

 Barcelona nudi mogucnosti posetiocu da peske obilazi delove grada koji su od turistickog znacaja,kao sto su ostaci rimske kulture,srednjovekovni grad i cetvrti katalonskog modernizma.Karakteristicna je urbanisticka podela na blokove i dugacke avenije koje spajaju krajeve samoga grada.anajduza ulica je avenija Dijagonala koja preseca grad od severozapada pa sve do obale mora na jugoistoku.

 

 

 

 

Arhitektura

Barcelona je poznata kao metropola modernizma.Grad u kojem je ziveo i radio arhitekta Antoni Gaudi,sadrzi i njegova najreprezentativnija dela,koja godisnje privlace milione turista iz celog sveta.Najpoznatije delo arhitekte i ujedno najposeceniji arhitektonski objekat u Spaniji je katedrala Sagrada Familija (Sveta porodica),koja je ostala nezavrsena posle njegove smrti i jos uvek se gradi.Predvidja se da ce biti zavrsena oko 2020 godine.Druga poznata dela su kompleks Park Guelj,gde je arhitekta i ziveo poslednjih 20 godina svoga zivota

 Kuca Mila(katal.Casa Mila)poznatija pod nazivom Pedrera i kuca Batljo.Osim dela arhitekte Gaudija ,tu su jos i drugi biseri katalonskog modernizma kao sto je bolnica San Pau i Palata katalonske muzike arhitekte Ljuisa Domeneka i Muntanera.

Osim modernizma,mozemo sresti i istaknuta dela gotike,koja su prisutna u starom gradu i po kojima je i cela jedna cetvrt dobila ime,Goticki kvart.

Njemu pripadaju katedrala Santa Eulalija,bazilika Santa Marija del Mar i crkva Santa Marija del Pi koja se nalazi i na istoimenom trgu.

Iz savremena arhitekture treba narocito istaknuti njemacki paviljon,njemackog arhitekte i dizajnera Ludviga Misa van der Roera,koji je konstuisan 1929.godine u svrhu internacionalne izlozbe,svetskog dogadjaja cijije domacin te godine bila Barcelona.Tu su jos i Zaduzbina Djoana Miroa i Paviljon Republike(1937) katalonskog arhitekte Djuzepea Ljuisa Serta i Muzej savremene umetnosti Barcelone,americkog arhitekte Ricarda Mejera.