Klod Mone ( Claude Monet ) je rodjen 14. novembra 1840. godine u Parizu. Bio je drugi sin Kloda Adolfa i Luize Zastin Mone. 20. maja 1841., krsten je u lokalnoj crkvi, kao Klod Oskar. 1845. njegova porodica se seli u Avr u Normandiji. Njegov otac je zelio da on nastavi porodicni posao u prodavnici, ali Mone je zelio da postane umjetnik. Majka mu je bila pjevacica. 1. aprila 1851. Mone je upisao umjetnicku skolu.

Tu je kao mladic poceo da radi karikature, koje je izlagao po izlozima ducana. Ubrzo ih je zapazio slikar Buden, zainteresovao se za mladog Monea i poceo da ga vodi sa sobom kad je isao da slika pejzaze. Mone je smatrao da mnogo duguje Budenu, i uvijek je govorio: "Ako sam postao slikar, za to treba da zahvalim Budenu." U Avru je upoznao i Zonkena, koji je takodje dosta uticao na njega (i Buden i Zonken se ubrajaju u pretece impresionizma).

1857. godine umire njegova majka Luiza Mone.Dvije godine nakon toga odlazi u Pariz i upisuje svajcarsku akademiju, gde se upoznaje sa Pisaroom.

 

1860.-1862. godine Mone odlazi na odsluzenje vojnog roka u Alzir gde ga ocaravaju boje i svjetlost juga. Poslije dvije godine sluzbe u Alziru, vraca se u Avr i tada ulazi u studio Glejer u Parizu, gde upoznaje Renoara, Sislija i Bazila sa kojima je osnovao jezgro impresionistickog pravca. Mone prvi put izlaze slike 1865. godine na Salonu i postize skroman uspjeh. Potezi kistom su vec impresionisticki, ali ne i boje. Nedostaje jedinstvo izmedju predmeta previse staticnih i onih koje pokrece vjetar. Zatim upoznaje Kamil Donsie koja ce postati njegova dugogodisnja zivotna saputnica. 1867. godine slika zimske pejzaze u blizini imanja Sen Simeon. U avgustu iste godine mu se radja prvi sin Zan.

 

1870. godine se zeni sa Kamil, a Kurbe mu je bio kum. Za vrijeme francusko-pruskog rata (1870.1871.) odbjegao je u Englesku. Tamo je proucavao rad Konstabla i Tarnera, a cesto slika duz obale Temze ili u maglama Hajd Parka u Londonu, kao i zgradu parlamenta. Te godine mu umire otac.

Od 1871.do1878. Mone je zivio u Arzanteu, selu na Seni, u blizini Pariza, gde je naslikao jedna od najljepsih i najpoznatijih djela impresionistickog stila. Tu nije slikao samo on, vec i njegovi posjetioci Mane, Renoar i Sisli.

25. aprila otvorena je prva izlozba "Udruzenja slikara, skulptora i gravera" koja je u ocitoj suprotnosti sa zvanicnom umjetnoscu cija se djela izlazu u Salonu. U aprilu se odrzava druga izlozba grupe, ali ne nailazi na uspjeh kod kritike.

U ateljeu fotografa Nadara, na njegovoj prvoj impresionistickoj izlozbi, Mone izlaze sliku Imresiju-radjanje sunca, po kojoj ce ovaj pravac i dobiti ime.

1876. godine Mone upoznaje Ernesta i Alisu Hosede, sa kojima se sprijateljuje, a nakon Ernestovog bankrota i smrti Mone ce se i ozeniti Alisom.

1878. godine radja mu se i drugi sin Misel. Mone i njegova porodica se zatim sele u Vetil u drustvu porodice Hosede. Godinu dana poslije Kamil umire u svojoj 33. godini.

 

Od 1883. Mone zivi u Ziverniju,  na Seni, nedaleko od Pariza. Posto je postao poznat, Mone je poceo da se bogati. 1890. je uspio da kupi kucu u Ziverniju, koju je prethodno iznajmljivao. Kuca je imala prostrano dvoriste, puno zelenila, i malo jezero, koje mu je bilo pogodno za slikanje. Od 1890. poceo je eksperimente sa svjetloscu i nacrtao je serije slika: Plastove sijena i Ruen Katedrala, koje je crtao u razlicito doba dana. Nastavlja da putuje cesto, posjecujuci London i Veneciju nekoliko puta. Ali, njegovu paznju je najvise privlacila basta koju je on napravio u Ziverniju gdje je provodio najvise vremena slikajuci i baveci se bastovanstvom. Mone cesto odlazi u Normandiju jer ga privlace pejzazi, more i atmosfera tog kraja.

U martu 1883. godine,Mone je imao samostalnu izlozbu od 50 slika kod Diran-Riela. Mone odlazi s Renoarom na italijansku obalu, u Bordigeru.

Trgovac Peti se 1884. godine zainteresovao za Moneovo slikarstvo i odlucio da organizuje medjunarodnu izlozbu. U maju i junu 1887. godine posredstvom Diran-Riela izlaze slike u Njujorku, a 1888. u Antibu. U Ziverniju 1890. godine pocinje da slika Lokvanje. U januaru ponovo slika zimu na Seni,a 1892. godine slika seriju Katedrale u Ruanu. A 16. jula se zeni Alisom.

 

 U februaru i martu 1893. godine nastavlja s temom Katedrale. 1895. godine boravi u Norveskoj gde obilno slika fjordove i zimske pejzaze. 1896.-1899. godine, Mone se vraca na mjesta u kojima je boravio kao mlad. Na II bijenalu u Veneciji, 1897. godine izlozeno je 20 njegovih slika. Tokom ljeta 1899. godine, Mone je u Londonu i tamo slika seriju pogleda na Temzu. Te jeseni u Ziverniju nastavlja ciklus Lokvanja na kojem ce raditi do kraja zivota. 1900.-1907. vraca se u Francusku, zatim odlazi u London, pa se opet vraca u Ziverni i nastavlja s Lokvanjima. 1905. zahvaljujuci Diran-Rielu, u Londonu se odrzava velika izlozba impresionista. Nedugo nakon toga, Mone oboljeva i vid pocinje da mu slabi. U septembru je u Veneciji i tamo slika, ocaran svjetloscu, vodom, strukturama i atmosferom. 1909. godine ponovo radi na Lokvanjima.

 

1911. godine umire Alisa,a tri godine nakon toga,1914. godine, umire i njegov stariji sin Zan. 1916-1926. godine, posto ga je Klemanso ohrabrio, pravi najveci atelje u Ziverniju i slika Lokvanje s cudesnom voljom. Moneov vid sve vise slabi, a 1922. godine skoro slijep od katarakta, i dalje ocajnicki slika. 1923. godine mu je izvrsena operacija na ocima koja je dovela do izvjesnog poboljsanja, ali umjetnik je potpuno sam, tuzan, uplasen i obeshrabren.Ali i pored svega toga nastavio je da slika do kraja zivota.

 

06.12.1926. godine, Mone je umro od raka u svojoj 86-oj godini i sahranjen je u Ziverniju. Njegova kuca i basta su postali turisticka atrakcija.

 

 

                                                                                                                                                                             Nazad