Up Ribbon: Шкрипaње зубима-Bruksizam
stiskanje zuba

Бруксизам је стручни назив за прекомјерно ,форсирано стискање и шкрипање зубим, а које није повезно са жвакањем хрне , а поготово се јавља ноћу. При томе настаје необично дуго и нефизиолошки јако оптерећење зуба и њихових потпорних структура. Та навика је често у вези са емоционалним стресовима, напетошћу,страхом или замором при чему је несвјесно стискање зуба повезано са снажним покретима доње вилице лијево-десно и напријед-назад због чега долази до шкрипања и трошења зуба брушењем зуб о зуб.

Бруксизам је веома честа појава, поготово код особа старијих од 25 година без обзира на пол. Међутим и дјеца могу да имају овај проблем иако је то код њих углавном повезано са постојањем нелгодности због прехладе , инфекције уха или алергија и у највећем броју случајева пролази спонтано не оствљајући никакве посљедице.

Зашто је бруксизам озбиљан проблем?nekariozne cervikalne lezije

Када жваћемо храну , развијамо силу од око 175 п по цм2 површине зуба. Када ноћу шкрипимо зубим нема хране да ублажи овај притисак тако да је јачина силе сада око 300 п или више. То је довољно да проузрокује оштећење зуба, укључујући и пуцање зубне глежи, преломе зуба, повлачење десни са вратова зуба, оштећење потпорног апарата зуба које доводи до губитка зуба, оштећење доњовиличног зглоба... Временом долази до појаве изузетно јаке осјетљивости зуба и болова у зглобовима, ушима и глави, што ствара велику напетост и нервозу пацијената.

 

Како  открити бруксизам?

Обзиром д се углавном јављаноћу , већина пацијената није ни свјесна да има проблем док га партнер не упозори на то или док не примјети неки од симптома.

 aplikacija zubnog treja

Треба обратити пажњу на:

1. бол у зглобовима, ушима или глави који се јавља одамах по буђењу и траје током дана;

2. повећану осјетљивост зуба на хладно, притисак или друге надражаје;

3. појава заравњености гризних површина зуба као и смањење висине предњих зуба.

 

Како се лијечи бруксизам?

 

 

Уколико посумњате да шкрипите зубима обавезно се јавите свом стоматологу да би санирали постојећа и спријечили даља оштећења. У стомтолошкој ординацији ће вам на основу вашег отиска зуба бити израћен силиконски штитник за зубе тзв, night-guard tray који ћете носити у току ноћи на зубима и тако спријечити даље трошење зуба и болове у зглобовима.

 

 

 

 

 НАЗАД