beljenje zuba pre i posleОва веома популарна козметичка процедура нема доживотни ефекат, али добра ствар је у томе што при избјељивању зуба не долази ни до каквих структуралних посљедица на зубном ткиву, те се процес може понављати без штетних посљедица. Да ли је избјељивање зуба могуће? Једном  ријечју  Да. Радили су га на овај или онај начин у протеклих 100 година и доказано је да је то сигурна и ефикасна козметичка процедура.

 

 

Шта се у ствари стварно догађа за вријеме процеса избјељивања зуба?

Дио зуба који се види директно у устима је глеђни слој који је уједно и једини дио зуба који треба да се налази изнад десни. Природна боја глеђи је бијела, али у ставри је прозирна и зависи од других зубних структура које се налазе испод и које се провиде кроз њу. Супстанца непосредно испод  глеђи се зове дентин. Његова нормална боја је жута, али због порозне структуре и блиског односа са зубним живцем преко кога може упијти различите материје, може доћи до његовог пребојавања те боја постаје тамнија, браон жута што се дешава при старењу. Боја коју видино кад гледамо зуб је мјешавина боје глеђи која при старењу бива све мутнија и боје дентина која временом тамни због своје блискости са зубним живцем. Ово је разлог што једноставно прање зуба не може спријечити пребојавање зуба које се временом дешава. Можете прати зубе по цијели дан и никад нећете уконити пребојеност која је дио унутрашњих стриктура зуба.

 

beli zubi

Са избјељивањем здравих и мртвих зуба ( зуба без живца ) се покушавало веома дуго и било је мање или више успјешно , али не тако безбједно и једноставно, јер су се користиле веома агресивне супстанце.

Међутим, прије отрпилике 20 година откривено је да се 10 % карбамид пероксид може апликовати на зубе сигурно и без бојазни од стварња опекотина на слузници уста или тровања пацијента, што се дешавало при коришћењу неких много агресивнијих материја.Ако се овај разблажени раствор пероксида држи у контакту са зубом довољно дуго, долази до избјељивања зуба који постаје свијетлији. Што је дужи контакт, зуб постаје све бјељи (све до момент када нема више боје која се може избјелити ).

 

Curved Up Ribbon: Избјељивање зуба

 

Избјељивање виталних зуба

Ова процедура је веома популарна, посебно у западном свијету. Будите увјерени да се скоро све личности из јавног живота са својим блиставим осмјасима и бисерним зубима редовно подвргавају козметичким стоматолошким интервенцијама међу којима највише избјељивању зуба. Бјељење зуба се може вршити на више начина који се могу и међусобнo комбиновати.

 

 

 

НАЗАД