Horizontal Scroll: Непријатан задах

 

 

 

 

 

zadah

Непријатан задах из уста или халитозоту могу да проузрокују многобројни фактори као што су одориформна хрна, кариозни зуби, обољења десни, сувоћа уста, пушење цигарета, обољења синуса или дисајних путева, одређена општа обољења, неадекватна орална хигијена или употреба одређених лијекова.

Ваш стоматолог може да вам помогне у откривању ове појаве и да уколико је везана за уста, одреди одговарајућу дијагнозу и доведе до изљечења.

Хигијенски узроци непријатног задахаodoriformna hrana

Све оно што једемо одређује какав ће нам задах бити. Одређена хранам као што је бијели или црни лук, доприноси лошем задаху. Наиме , када се храна апсорбује у крв преноси се све до плућа одакле се издише кроз уста и нос. Прање зуба , коришћење конца или течности за испирање могу да маскирају непријатан задах,  али само привременао. Тек када се унјета храна у потпуности изгуби из крви и непријатан задах нетстаје. Такође и нередовна исхрана мође да проурзокује непријатан задах. Уколико се не одржава орална хигијена , дјелићи хране остају на зубима , деснима и језику, те се стварају велике количине бактерија које својим труљењем и врењем проузрокују веома непријатан задах.

Обољења као узрок непријатног задаха

Један од алармантних знакова обољења десни је константан непријтан задах или непријатан укус у устима.Ова обољења су проузрокована у првом реду плаком, љепљивом безбојном материјоkandidijaza jezikaм препуном бактерија која се константно ствара на зубима. Бактерије продукују отрове који иритирају и оштећују десни. У поодмаклој фази болести оштећење се са десни преноси и на кост те зуби губе своју потпору и започиње њихов губитак.

Редовним стоматолошким прегледима може се на вријеме открити и зауставити даље напредовање болести, а самим тим и отклонити непријатан задах....

Нерпијатан задах може настати и због сувих уста-ксеростомије, која се јавља због недовољне количине пљувачке. Пљувачка је неопходна да опере    уста и одстрни материје које могу проурзоковати задах. Сува уста су посљедица уоптребе различитих лијекова, обољења пљувачних жлијезда или сталног дисања на уста. Уколико имате овај проблем стомтолог вам може преписати употребу вјештачке пљувачке или предложити употребу бомбона без шећер које ће повећати лучење пљувачке, или да уносите већу количину течности.  Непријатан задах може да настане и због многих општих обољења као што су инфекције дисајних путева ( носа, душника, плућа), хронична обољења јетре или хронични бронхитис, шећерна болест, стомачни поремећаји, обољења јетре или бубрега. Уколико ваш стоматолог тврди да су уста здрава, а непријатан задах постоји обавезно се обратите вашvatra iz ustaем љекару да би се пронашао дефинитивни узрок задаха.

Како спријечити напријатан задах?

Елиминација обољења уста и зуба и одржавање доброг здравља је есенцијални фактор. Редовне посјете стоматологу ради прегледа и чишћења каменца су такође неопходне. Избјегавајте храну која проузрокује непријатан задах. Перите зубе послије сваког оброка, а најмање два пута дневно-ујутру и навече. Не заборавите да оперете и језик; на њему се задржава много остатака хране који проузрокују непријатан задах. Увече,послије прања зуба обавезно користите конац за зубе. Уколико носите протезе добро их оперите послије сваког оброка. Можете косристити и течност за испирање уста али само као додатак редовној хигијени.

 

 

 

НАЗАД