Ballets Russes

Ballets Russes je baletna kompanija koju je 1909. osnovao Sergej Dijagiljev. U pocetku je svoje predstave izvodila u pariskim Théâtre Mogador iThéâtre du Châtelet, a kasnije u Monte Carlu. Ballets Russes je ogranak Carevog Carskog batela iz Sankt Peterburga, iz kojeg dolaze svi plesaci, i odakle su trenirani pod utjecajem slavnog koreografa Mariusa Petipe. Stvorio je senzaciju u Zapadnoj Evropi zbog velike razlike izmedju ruskog baleta i onoga što je bilo popularno u Francuskoj u to doba. Postala je najuticajnija baletna kompanija u XX. vijeku, a taj uticaj, u jednom ili drugom obliku, traje i danas.

Medju plesacima i koreografima koji su radili za Ballets Russes bili su George Balanchine, Mathilde Kschessinska, Michel Fokine, Vera Karalli, Tamara Karsavina, Serge Lifar, Alicia Markova, Léonide Massine, Vaclav Nizinski, Ana Pavlova, Ida Rubinstein i Lidia Lopokova.

Medju dizajnerima koji su radili za Ballets Russes bili su Léon Bakst, Alexander Benois, Georges Braque, Natalia Gončarova, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Ivan Bilibin, Pavel Celicev, i Maurice Utrillo.

Medju kompozitorima koji su radili za Ballets Russes bili su Claude Debussy, Darius Milhaud, Francis Poulenc, Sergej Prokofjev, Maurice Ravel, Erik Satie, Ottorino Respighi, Richard Strauss, i, najvaznije, Igor Stravinski, koga je Dijagiljev uocio kada je bio potpuno nepoznat i svojim uocavanjem je lansirao njegovu karijeru.

 

                                  

Ballets Russes, autor: August Macke (1912)                 Sergej Dijagiljev                                                  Ballets Russes u Monaku (1938) ''Karneval''

                                                      

 

 

pocetna                                                                                              nazad na vrh