Istorija

Prostorima Portugala tokom istorije prošli su i zadržali se mnogi narodi i civilizacije: Iberi, Kelti, Feničani i Kartaginjani, Grci, germanska plemena (Svevi i Vizigoti) i Mavari svojim kulturama ostavili su traga u ovoj zemlji.

Ime Portugal, samo po sebi otkriva delove rane istorije ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mešavine grčkog i latinskog imena koje znači „Lepa luka“, ili čak mešavine keltskog i latinskog, ili mešavine feničanskog i latinskog.

Portugal je jedna od najstarijih evropskih nacija. Začet početkom Srednjeg Veka. Portugal je svoj uticaj uvećao i proširio tokom 15. i 16. veka, u takozvano Doba Otkrića postavši velika ekonomska, politička i kulturna sila i storivši golemu Portugalsku Imperiju koja se prostrala od Brazila, preko Afrike, Indije i Kine, do Istočnog Timora u Indoneziji. Krajem XVI veka(1580), Portugal je prvi put u istoriji izgubio nezavisnost, našavši se pod vlašću Španije čime je počelo propadanje Portugala kao velesile. I posle ponovnog uspostavljanja nezavisnosti (1640) Portugal je nastavio da gubi ekonomsku i političku moć, i to zbog niza događaja kao što su Lisabonski Zemljotres 1755., Napoleonova osvajanja, nezavisnosti Brazila (1822) i građanski rat između apsolutista i liberala. Godine 1910 zbačena je monarhija. Dobar deo HH veka, (1927-1074) Portugal je proveo pod desničarskom diktaturom. Dana 25 Aprila 1974, levo orijentisani vojni puč zvani "Revolucija karanfila" zbacio je represivni režim posle čega je zemlja prošla kroz velike demokratske refrome. Godine 1975, Portugal je dao nezavisnost svojim preostalim kolonijama. Portugal je jedan od osnivača NATO-a a od 1986 je član Evropske Ekonomske Zajednice, današnje Evropske Unije.

Nezavisna je od 1139 (nezavisnost priznao Papa godine 1179), Portugal je jedna od najstarijih evropskih nacija. Portugal je bila svetska sila u doba otkrića jer su portugalski moreplovci otkrili pomorski put do Amerike, Afrike, Indije i dalekog Istoka.

 

 

 

NAZAD