KIP HRISTA ISKUPITELJA

    Prvotna ideja o jednom religijskom spomeniku u 'zemlji Carioca' datira još iz sredine 19. vijeka, ali nije ostvarena, da bi grupa ljudi 1921. godine organizirala događaj 'Sedmica spomenika' (Semana do Monumento)kako bi prikupila novac potreban za izgradnju. Od nekoliko prijedloga, poput Hrista s krstom ili globusom u rukama, izabran je Hrist s raširenim rukama.

   Kip Hrista Iskupitelja nalazi se na brdu Corcovado iznad Rio de Janeira i visok je 38 metara. Kip težak preko 1.000 tona dizajnirao je Brazilac Heitor da Silva Costa, a napravio ga je Francuz poljskog porijekla Paul Landowski. Dijelovi su se izrađivali u Francuskoj počevši od 1926.g. i slali u Brazil, a dovršen je 12.10.1931.g. Postao je simbol grada i topline brazilskog naroda koji dočekuje posjetioce širom otvorenih ruku.

      Na 75. godišnjicu otvaranja, u oktobru 2006. godine, nadbiskup Rio de Janeira posvetio je kapelicu u podnožju kipa, gdje stane oko 150 ljudi, i koja od tog dana katolicima omogućuje krštenja i vjenčanja.Inače je planina Corcovado, što na portugalskom znači 'grba', visoka 710 metara i nalazi se zapadno od Rija, u šumi Tijuca, koja je ujedno i nacionalni park, ali i najveća urbana šuma na svijetu. Vrh planine je dostupan cestom ili 3,8 kilometara dugačkom Corcovado željeznicom, otvorenom još davne 1884. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kad izađete iz kabine, do podnožja 'Hrista Iskupitelja' vode vas 222 stepenice, liftovi ili pokretne stube. Sa same 'terase' spomenika vidi se gotovo cijeli Rio de Janeiro, planina 'Kocka šećera', opjevane plaže Ipanema i Copacabana. Do vrha je najbolje je otići po lijepom vremenu, jer vas inače mogu zateći oblaci na vrhu, a ukoliko se odlučite krenuti predvečer, dočekaće vas impresivno osvjetljenje, zbog koje kip iz daljine izgleda kao da lebdi.