MACHU PICCU

Kad je profesor Hiram Bingam sa ekspedicijom dosao do ovog  utvrdjenja pred njim je stajao ogroman prostor sa terasama,  stepenicama, izduzenim zidinama, kulama,  bunarima  i hramovima a pronadjeni su i grobovi sa mnogim mumijama i nadgrobnim plocama.Ovaj planinski vrh sa terasastim gradjevinama opasan je sa triju strana provalijama dubine 700m, kroz koju protice reka Urubamba.

Okolina je tipicna za dzunglu. Stigavsi na visinu na kojoj se rastinje proredjuje , prvi put se mogu videti, 300m iznad , ostaca drevnih gradjevina. Medjutim, da bi se stiglo do njih, treba se popeti strmim stepenicama

 

Macu Pikcu , utociste, utvrdjenje i svetiste, nije bio daleko  od Kuska , velikog sredista carstva iz kojeg je vladao Inka, Sin Sunca i  gospodar "cetiri strane svijeta".Kad su Spanci pod Pizarovim vodjstvom unistili najveci  dio naroda Inka i ubili Atahualpa( poslednjeg vladara),ostatak je pobjegao u planinsko utvrdjenje u Andima.Odatle su punih 39 godina pružali otpor konkviskadorima.

Sagradjen na granitnom masivu,u srcu lanca Anda i na 130km od Kuska(Cusca),Macu Pikcu(Machu Piccu) je izuzetan primer umijeća Inka gradtelja u 19 vijeku.Macu Pikcu(Machu Piccu) kao da lebdi izmedju neba i zemlje,600m iznad reke Rio Urubamba,iznad andskih visoravni i prasuma Amazonije.Nalazi se  u jednoj od naljepsih i najdivljijih oblasti Anda, navisini od 2000m. Grad nije bio unijet ni u jednu domacu mapu.

Nekada se u ovaj grad-utvrdjenje moglo dospeti samo kroz jednu kapiju iza koje je bilo stepeniste ukljesteno izmedju dva zida.Imalo je stotinjak stepenika, delimicno monolitnih, zapravo isklesanih od jedne kamene ploce, a delimicno od blokova cetvorougaonog kamena .

Geografska položaj Machu Piccu-a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POČETNA STRANICA