ARHITEKTURA

Mnogo zapisa od Leonarda se odnosilo na građenje i planiranje katedrala. Njegove studije su počinjale ispitivanjem raznih građevinskih alata i pomoćnih sredstava za gradnju.

Eksperti su saglasni da je većina njegovih arhitektonskih studija bio teoriski rad. Njegovi radovi su suđeni kao „kako projektovati konstrukciju na dekoraciju fasade“ ili „kako dekorisati ravan napravljenu za proslave“. Na drugoj strani neki nacrti su interesantni u svojoj ambiciji da se predstave ogromne građevine, kružna stepeništa,  ulice sa mnogostrukim saobraćajem za pešake i komercialni saobraćaj. Ni jedan od ovih planova nije ostvaren. Samo mali broj Leonardovih radova u arhitekturi je ugledalo svetlo dana.

Godine 1502. on je stvorio crtež visećeg mosta dužine oko 720 stopa kao deo građevinskog projekta za sultana Bajazita II iz Konsantinopolja.Most je trebao da bude izgrađen na ušću Bosfora poznatog kao Zlatni rog. Nikada nije bio izgrađen ali je njegova verzija obnovljena 2001.  godine kada je na osnovu njegovog projekta postavljen manji most u Norveškoj.

NAZAD