BIOGRAFIJA

Leonardo di ser Pietro da Vinči poznat kao Leonardo da Vinči, rođen je u doba renesanse, 15. aprila 1452.u jednoj seoskoj kući, 3 km udaljenoj od Vinčija (Italija). Bio je opisan kao ideal „renesansnog čoveka“ i kao univerzalni genije. Poznat je po svojim remek-delima, kao što su „Tajna večera“ i " Mona Liza" , a njegovi izumi se danas koriste u modernoj tehnologiji, iako nisu primenjivani u njegovo doba. Pomogao je razvoju  anatomije, astronomije i građevinarstva.

Leonardo da Vinči se rodio u selu Anhiano blizu grada Vinči u  Italiji  bio je vanbračno dete. Njegov otac bio je mladi pravnik Pietro da Vinči a mati Katarina koja je bila verovatno seoska devojčica jer nema dokaza da je bila rob iz  Srednjeg Istoka koju je posedovao Pietro. Jedini pouzdani podatak o njoj jeste da se zvala Katarina.Leonarda je krstio paroh Pijero da Bartolomeo. Sa nepunih pet godina Leonardo je prešao da živi sa ocem i maćehom. Leonardo je rastao sa svojim ocem  u Firenci. Ceo svoj život je bio vegetarijanac. Oko 1466.  godine je postao šegrt slikara Andrea del Verokia a kasnije je postao nezavisan slikar u Firenci.Andrea del Verokio je bio vodeći firentinski vajar, zlatar i slikar Verokio je oduševljen crtežima mladog Leonarda i prima ga u svoju radionicu, gde Da Vinči počinje da radi sa mnogim poznatim umetnicima - Botičelijem, Peruđinijem , di Kredijem.

Oko 1482. godine do 1499. godine je radio za Ludovika Sforca vojvodu u gradu Milanu gde je osnovao i vlastiti atelje sa učenicima.Od 1513-1516  živeo je u Rimu  gde je u to vreme delovao slikar Rafaelo  Santi i Mikelanđelo iako sa njima nije održavao kontakte smatra se da je izvršio odlučujući uticaj na preseljenje skulpture Davida – majstorskog dela Mikelanđela.Umro je 2.maja 1519. u Francuskoj u gradu Amboaz u zamku Klo-Lise i u skladu sa njegovom poslednjom željom njegov kovčeg je pratilo 60 prosjaka, sahranjen je u kapeli zamka Amboaz. Leonardo da Vinči je imao mnogo prijatelja.

 

 

NAZAD