Biografija

Spanski slikar, keramicar, inovator i skulptor, smatran najvecim umetnikom XX veka. Jedan je od najplodonosnijih umetnika u istoriji, jer je stvorio vise od 20.000 umetnickih dela.Pablo Ruiz Picasso rodjen je u mestu Malaga 25.10. 1881. godine u gradjanskoj porodici. Njegov otac bio je ucitelj i poznati slikar Joze Ruiz Blasco, a majka Maria Picasso Lopez. Pikasso je svoju prvu sliku naslikao vec sa devet godina (1890.). Tada su ljudi vec pomisljali da ce slikarstvo obeleziti njegov zivot i bili su u pravu. Smrt sestre Conchite, koja je bolovala od difterije (1895.) ostavila je u njemu duboki trag. Videci da se stanje sestre pogorsava on se zavetuje kako ce ostaviti slikanje ukoliko sestra prezivi. Tada se nalazio u strasnoj dilemi: s jedne strane zeli da mu sestra ozdravi, s druge gotovo prizeljkuje njenu smrt kako se ne bi odrekao svoje strasti - slikanja.

Sa 16 godina upisao je skolu Lepih umetnosti (Real Academia de Bella Atres de San Fernando) u mestu La Curina u Spaniji. Dve godine kasnije, njegov otac se odrekao slikarstva, ali je nastavio podrzavati svog sina. Sve do 1898. sluzio se ocevim prezimenom Ruiz, kada se potpisivao na slike. Nakon 1901. godine sluzi se majcinim devojackim prezimenom Picasso. Sa 15 godina priredio je sjajnu izlozbu, a izmedju 1900. i 1902. u tri navrata putuje u Pariz, da bi se konacno 1904. tamo i preselio. U Parizu se iskazao kao umetnik te je sklopio ugovor prema kojem je slikao za mesecnu platu od 150 zlatnih franaka, sto i nije bio neki veliki novac. Tada su na njega snazan uticaj imali francuski slikari Paul Gaugin, Edgar Dedas i Henri de Toulouse-Lautrec. Njegova slika "Plava soba" pokazuje njihov uticaj i njegovu evoluciju ka tkz. PLAVOM PERIODU, tako nazvanom, jer razliciti oblici plavog nekoliko narednih godina dominiraju u njegovim radovima. Na njegovim slikama iz tog perioda moguce je videti slepce, prosjake, alkoholicare i prostitutke. Neki kriticari veruju da slike iz ovog perioda izrazavaju njegov strah od smrti, siromastva i bolesti.

Nakon sto se nastanio u Parizu u zgradi pod imenom Bateau - Lavior, Picasso srece Fernande Oliviera, koja ce uticati na teme, stil i raspolozenje njegovih radova. On je promenio svoje boje iz plavih u ruzicaste i crvene, i godine 1904. i 1905. se nazivaju RUZICASTIM PERIODOM. Inspiraciju je tada nalazio u cirkusu, koji je posecivao nekoliko puta nedeljno.U leto 1906. godine za vreme njegovog boravka u mestu Gosol u Spaniji, usao je u novu fazu - PROTOKUBIZAM koju karakterisu uticaji grcke i africke umetnosti. Godinu dana kasnije (1907.) pada u depresiju i psihicki oboljeva.
Nadahnut postimpresionickim umetnikom Paulom Cezanneom, godine 1908. Picasso i francuski slikar Georges Braque slikaju pejzaze u stilu koji su kriticari kasnije nazvali - mala kocka, sto je vodilo ka terminu KUBIZMA. Zanimljivo je da su neki od njihovih radova iz tog perioda toliko slicni da ih je tesko razlikovati.Ova saradnja izmedju Picassa i Braquea trajala je sve do 1911. godine. Oni su stvorili prvu fazu kubizma, zvanu ANALITICKI KUBIZAM. Picassove omiljene teme bile su mrtva priroda i njegovi prijatelji.

Nakon analitickog kubizma Picasso prelazi na drugu fazu, zvanu SINTETICKI KUBIZAM. Ova druga faza kubizma je dekorativnija, a boje imaju vecu ulogu, dok oblici ostaju isfragmentirani i ravni.
Za vreme 1. svetskog rata Picasso se nastanio u Rimu radeci kao dizajner. Tu susrece i zeni sa Olgom Kolokovom. Oko 1917. godine uradio je nekoliko portreta u realistickom stilu. Rec je o portretu svoga sina i brojnih prijatelja. Nekoliko slika u kubistickom duhu ranih 1930.-ih izrazavaju prikriveni erotizam i zadovoljstvo svojom novom ljubavi Marie Therese Walter, koja mu 1935. na svet donosi kcerku Mayu. Marie Therese, koju je cesto portretisao dok je spavala, takodje je bila model za sliku "Devojka ispred ogledala".

Za vreme njegovog zivota Picassovi radovi su izlagani na mnogim izlozbama. Najinteresantnija je svakako bila 1971. godine u Louvreu, koja je priredjena u cast njegovog 90-og rodjendana. Pre njega nijedan zivi umetnik nije u Louvreu imao izlozbu svojih dela. Godine 1980. odrzana je velika retrospektiva njegovih dela u muzeju Moderne umetnosti u New Yorku.
Umro je 08.04. 1973. godine u svojoj vili Notre-Dame-de-Vie pored mesta Mougins. Ziveo je 92 godine. Bio je clan Komunisticke partije Francuske, a 1950. nagradjen je Staljinovom nagradom za svoj angazman u Pokretu mira za koji je dizajnirao amblem golubice. Zahvaljujuci tome dobio je dosije u FBI-u, optuzujuci ga za spijunazu u korist Sovjetskog Saveza.

Zivot i delo majstora modernog slikarstva bili su ispunjeni zenama. Picassov prijatelj Jamie Sabartesa je rekao: "Dovoljno je pogledati datume kada su nastala njegova dela: ona se uvek podudaraju sa periodima odusevljenja ... Sa svakim novim ljubavnim iskustvom zapazamo da njegova umetnost napreduje, da se pojavljuju nove forme, novi slikarski jezik, poseban nacin izrazavanja kojim bi se moglo dati zensko ime.
Njegova prva ljubav je Belle Fernande (Lepa Fernanda). U to doba on je Katalonac, koji zivi na rubu gladi u Parizu. Fernande Olivier susrece 1903. godine za vreme olujnog dana, gde je usetala u njegov atelje, kako bi se sklonila od kise i iz njega izasla tek 1912.godine. Nakon Fernende, na redu je Marcelle Humbert, sa kojom je u vezi sve do 1914.godine. Posle Marcelle kroz njegov zivot zene veoma brzo prolaze. Krajem februara 1917. on u Rimu susrece pravu devojku. Ona je plesna zvezda, lepa, inteligentna, otmena, cerka carskog generala. Picasso se zaljubio u Olgu. Njih dvoje 1918. godine stupaju u brak i ona mu radja sina. No, ona ne podnosi neke Picassove prijatelje i njegove duge noci, vec zeli potpunu odanost njoj i njihovom sinu. Nakon 16 godina bracnog zivota, rastali su se. Olga ne podnosi i njegovo secanje na Fernendu.

Godine 1932. Picasso se povlaci u okolinu Pariza, u dvorac u Gisorsa, koji je nedavno kupio. Tada u njegov zivot ulazi nova zena: Marie Therese Walter. Obline te zene su njegova inspiracija za za nakoliko skulptura i slika. Po drugi put postaje otac, ovaj put cerke krstene kao Maya od Bezgresnog zaceca. Godine 1937. vraca se u Pariz i upoznaje "jugoslovenku" Doru Mar, divlju devojku, koja je umetnica, bavi se i fotografijom. Umoran od Marie Therese, organizuje da se rivalke susretnu u njegovom ateljeu. Sve se pretvara u krikove i uvrede. To je bio kraj veze sa Marie. Ubrzo i Dora Mar biva odbacena kao i prethodne. U 62 godini, ulazi u vezu sa zenom duplo mladjom od njega, slikarkom Francoise Gilot. Veza traje do 1954. kada ga ona napusta sa dvoje njihove dijece (sinom Claudeom I cerkom Palmom). Picasso tada vice za njom: "Nijedna zena ne napusta coveka kao sto sam ja!" Nakratko se zabavlja sa izvesnom Sylvette David. 1961.godine, kad je imao 80 godina, vencava se sa Jacqueline Roques, prodavacicom u prodavnici keramike u Vallaurisu na jugu Francuske. Kada je Pablo Picasso umro 1973. godine, njegovo bogatstvo je procenjeno na 260. 000. 000. USD. Cetiri godine kasnije, Marie Therese se obesila, a njegova druga supruga Jacqueline se 1986. godine ubila. Sin Paulo je umro od droge i alkohola, a njegov unuk Pablito je popio otrov pet dana posle Picassove sahrane.