NACISTIÈKA STRANKA
Nakon zavrsetka Prvog svjetskog rata Hitler je ostao u vojnoj sluzbi, koja je sada bila angazirana u suzbijanju socijalistickih pobuna koje su izbijale diljem Njemacke, ukljucujuci i München, gdje se Hitler vratio 1919. Hitler je takodjer sudjelovao u obucavanju u 'nacionalnom razmisljanju' koje je vodio "Odjel za obucavanje i propagandu" (Dept lb/P) bavarske "Reichwehr" skupine, koje je predvodio kapetan Mayer. Cilj ove skupine bilo je stvaranje 'zrtvenog jarca' za izbijanje Prvog svjetskog rata te stvaranje krivca za poraz Njemacke. Krivac je pronadjen u 'Internacionalnom Zidovstvu", komunistima i kao i politicarima svih boja i oprijeljenja.Zbog svoje inteligencije i govornickih sposobnosti, Hitler je bio imenovan "V-Mann"-om "Skupine za prosvjetljavanje" kojem je bio cilj utjecanje na vojnike koji su imale isti svjetonazor, a glavni stab je takodjer odredio da infiltrira jednu malu nacionalisticki orijentiranu stranku Njemacku radnicku stranku u srpnju 1919. Hitler je postao clanom Njemacke radnicke stranke u rujnu 1919, gdje se upoznao s Deitrichom Eckartom anti-semitom i kljucnim clanom stranke.

Godine 1920., Hitler je otpusten iz vojske te se odmah nakon toga ukljucio u aktivnosti Njemacke radnicke stranke. Ubrzo je postao njezin vodja i promijenio joj ime u Njemacka nacional-socijalisticka radnicka stranka (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP), znanu i kao Nacisticka stranka . Hitler je ubrzo shvatio da ima dva talenta: govornistvo i nadahnjivanje osobne lojalnosti. Njegovi ulicni govori u kojima je napadao Zidove, socijaliste i liberale, kapitaliste i komuniste, osvojilo je umove privrzenih sljedbenika, od kojih su prvi postali: Rudolf Hess, Hermann Göring, i Ernst Röhm. Jedan od obozavatelja je bio i njemacki feldmarsal Erich Ludendorff, kojeg je Hitler odlucio iskoristiti kao paravan za preuzimanje politicke moci u Münchenu sredistu Bavarske kroz takozvani Hitlerov puc ili Mars na Berlin 8. studenog 1923., kada su nacisti zapoceli mars iz jedne pivnice do Bavarskog ministarstva rata s ciljem izbacivanja tadasnje Bavarske vlade koju su sacinjavali desni separatisti, a poslije su namjeravali marsirati prema Berlinu. Kod tog pokusaja bavarska vojska je uspjela brzo rasprsiti naciste i uhititi Hitlera. U zelji da zadrzi poziciju vodje Hitler je imenovao Alfreda Rosenberga za privremenog vodju.

Na sudu, Hitler je bio optuzen za veleizdaju i u travnju 1924. sud je presudio kaznu od pet godina zatvora, biva zatvoren u Landsbergu. Dok je bio u zatvorenistvu Hitler je diktirao knjigu Mein Kampf (Moja borba) svome zamjeniku Rudolf Hessu. U prosincu 1924. Hitler sa svojim sljedbenicima biva pusten iz zatvora, nakon sto je bila proglasena amnestija. Nakon izlaska iz zatvora zapocinje s dugim naporom da ojaca stranku; 1925. osniva zastitarsku jedinicu Schutzstaffel (SS), elitnu jedinicu obucenu u crno koju je predvodio Heinrich Himmler jedan od glavnih provoditelja Hitlerovih planova za istrebljenje Zidova i ostalih naroda i rasa tijekom II. svjetskog rata.

Za mnoge Nijemce Hitler je bio izbavitelj drzave iz teske ekonomske krize koja je harala u to doba, te isto i osoba koja se javno izrazava za neizvrsavanje obveza Versajskog sporazuma, sporazuma koji je bio nametnut Njemackoj kao porazenoj strani Prvog svjetskog rata. Njemacka je nakon Prvog svjetskog rata kroz Versajski sporazum izgubila mnogo: kolonije po svijetu (Afrika, Azija, Pacifik) te teritorij u Europi, trebala je snositi u cijelosti krivicu za izbijanje Prvog svjetskog rata te isplatiti reparacije u vrijednosti od 32 milijarde maraka, izgubiti cijelu ratnu mornaricu, i smanjiti vojne snage na 100,000 vojnika.... Uvjeti Versajskog sporazuma bili su teski, i Nijemci su ga prezirali. Hitler je to dobro znao, te je iskoristio takve osjecaje i pretvorio ih je u glasove. Isprva, zbog jednostavne retorike oko krivljenja svjetskog Zidovstva nije dobio mnogo glasova, no rafiniranjem svoje politicke poruke kombiniranjem antisemitskih ideja skupa s kritiziranjem Weimarskog sistema i stranaka koje su je podrzavale, nacisti su polako poceli osvajati glasove na izbornim mjestima.

pocetna strana