Kultura

Rusija ima ogromnu kulturnu bastinu, naročito u 19. veku postignuti su veliki uspesi u: baletu, muzici, drami, knjizevnosti i filmu. Srednjevekovni ruski umetnici su manje poznati ili anonimni, a izuzetak je slikar Andrej Rubljov.
Mnogi ruski pisci spadaju u vrh svetske knjizevnosti: Fjodor Dostojevski, Maksim Gorki, Boris Pasternak, Aleksandar Solzenjicin, Lav Nikolajevic Tolstoj, Anton Pavlovič Cehov i Ivan Turgenjev. Tu su i pesnici: Aleksandar Puskin, Mihail Ljermontov i Sergej Jesenjin.
Knjige se u Rusiji dosta stampaju i puno citaju. Godine 1990. u Rusiji je proizvedeno 1,6 milijardi knjiga. Godine 2004. proizvodnja je pala na 562 miliona knjiga.

Tokom 19-og veka, u Rusiji se formirala jaka grupa nacionalnih kompozitora, među kojima se ističu Aleksandar Borodin, Modest Musorgski, Nikolaj Rimski-Korsakov i Pjotr Iljic Cajkovski. Oni su stvorili rusku nacionalni stil klasicne muzike komponujuci simfonije, opere, balete i kamernu muziku. Njihovu tradiciju je svojim klavirskim koncertima i simfonijama nastavio Sergej Rahmanjinov. Muziku ekspresionizma i modernog doba u Rusiji reprezentuju Igor Stravinski, Sergej Prokofjev i Dmitri Sostakovic.

Balet ima dugu tradiciju u Rusiji i omiljen je među publikom. Iz baletske trupe osnovane 1773. nastao je, danas cuveni Balet teatra Baljšoj. Rusija je dala velikane baletske umetnosti, poput: Ane Pavlove, Galine Uljanove, Vaclava Nizinskog, Rudolfa Nurejeva, Mihaila Barisnjikova, Sergeja Djagiljeva, Mihaila Fokina i Maju Pliseckaju.

U oblasti slikarstva ruski umetnici su imali značajno mesto. U modernim umetničkim pokretima, ekspresionizmu, kubizmu i ruskoj avangardi učestvovali su Vasilj Kandinski, Kazimir Malevic, Aleksej Javlenski i Natalija Goncarova. Među istaknute ruske slikare takođe spadaju takođe Ilja Rjepin i Mark Sagal.
Najznamenitiji ruski filmski umetnici su Sergej Ejzenstajn i Andrej Tarkovski.

Muzeji

Muzej Ermitaz u Sankt Peterburgu poseduje 3 miliona predmeta, i po tome je medju najvećim u svetu, a prvi je po opsegu kolekcije umetnickih slika. Deo kolekcija Ermitaza (ruska umetnost) je 1895. izdvojen u Ruski muzej. Prirodnjacki muzej Kunstkamera, otvoren 1719. po zamisli Petra Velikog, bio je prvi muzej u Rusiji. U i oko Sankt Peterburga postoje mnogobrojne carske palate i druge znamenitosti (Peterhof, Carsko Selo, Cilibarska soba).
U Moskvi su Tretjakovska galerija i Puskinov muzej, kao i Moskovski kremlj sa svojim umetničko-istorijskim zbirkama.

Sport  

Sport u Rusiji ima visoki društveni ugled, sto je tradicija iz vremena SSSR-a. Rusija redovno osvaja veliki broj medalja na Letnjim olimpijskim igrama (među prve tri nacije od 1952), a dominira u par sportova i na Zimskim olimpijadama. U Moskvi su odrzane Letnje olimpijske igre 1980. dok ce Soci biti domacin Zimske olimpijade 2014. Sportovi u kojima je Rusija najuspesnija su: gimnastika, ritmicka gimnastika, atletika, dizanje tegova, rvanje, sinhrono plivanje, odbojka, skijasko trcanje, biatlon, klizanje na ledu, hokej na ledu.

Najomiljeniji sportovi u Rusiji su fudbal i hokej na ledu, ali i odbojka, kosarka, i u novije vreme tenis. Sah je omiljena razonoda u Rusiji. Ruski velemajstori već decenijama dominiraju u ovom sportu.

 

 

homepage