O Gradu  Barselona (katal. Barcelona) je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije i istoimene provincije Barselona na severoistoku Spanije. Nalazi se na obalama Mediterana na nekih 120 kilometara od Pirineja i granice sa Francuskom, u dolini koja je okruzena morem na istoku, planinskim vencem Sijera de Koljserola (katal. Sierra de Collserola) na zapadu, na jugu rekom Ljobregat, a na severu rekom Besos.Prema poslednjem izvestaju spanskog Zavoda za statistiku iz 2006. godine, sam grad Barselona broji 1.605.602 stanovnika. Barselona sa okolinom broji 3.161.081 stanovnika i ima povrsinu od 633 km².Barselona je jedan od glavnih evropskih ekonomskih centara, sa jednom od glavnih mediteranskih luka a aerodrom u Barseloni je drugi po velicini u Spaniji. Grad je takodje i bitna turisticka destinacija i ima veoma bogato kulturno i istorijsko nasledje, od kojih se posebno isticu arhitektonska dela Antonija Gaudija (katal. Antoni Gaudí) i Ljuisa Domeneka i Muntanera (katal. Lluís Domènech i Montaner) od kojih je UNESKO mnog proglasio svetskom bastinom.Barselona je bila domacin vaznim svetskim dogadjajima koji su doprineli tome da postane veoma poznat i posecen grad. Najbitniji su Svetska izlozba 1888. i 1929. godine, Letnje olimpijske igre 1992. godine, i Forum Kultura 2004.

Prvi tragovi coveka na teritoriji na kojoj se danas nalazi Barselona datiraju od pre 4000 godina, krajem neolita (2000-1500 p. n. e.). Postoje zapisi iz 7. u 6. veka p. n. e. u kojima se pominje naselje Barkeno iberskog naroda Lajetanaca. Izgleda da je u to doba takodje postojala i jedna grcka kolonija po imenu Kalipolis, iako istoricari jos uvek ne mogu da se sloze o tacnom polozaju ove kolonije. Tokom Drugog punskog rata naseljavali su je jedno vreme Kartaginjani, da bi ga kasnije preuzeli Rimljani. Rimljani su pretvorili grad u vojnu tvrdjavu - kastrum - ciji je centar bio malo uzvisenje pod nazivom Taber (danas deo Barselone koji se zove Sijutat Velja (katal. Ciutat Vella) sto znaci Stari grad).Rimljani su gradu promenili ime u Kolonija Julija Avgusta Faventija Paterna Barsino, koji se nalazio upravo na mestu gde se sad nalazi Trg svetog DJaumea. Ostaci rimskih zidina jos uvek se mogu videti u starom gradu. Neke rimske zidine su posluzile kao temelji za Katedralu, za koju se kaze da je zapoceta jos davne 343. godine.Godine 415. grad su osvojili Vizigoti pod vodjstvom Ataulfa, pretvorivsi ga u prestonicu hispanske Vizigotske kraljevine, mada su je ubrzo premestili u Toledo.Mavri su osvojili grad izmedju 717. i 718. godine, tokom mavarske invazije Iberijskog poluostrva ali se nisu dugo zadrzali, posto je 801. grad osvojio Luj I Pobozni tokom vlasti Karla Velikog. Barselona je tada bila pretvorena u veliko utvrdjenje u okviru Hispanske marke u okvuru Gotije (koja je podrazumevala teritorije Langedoka - Septimanije - to jest, stara vizigotska Galija i sever Katalonije do usca reke Ljobregat), i postavljeni su grofovi da vladaju njome. Prvi grof Barselone i osnivac Barselonske dinastije bio je Vilfred I Dlakavi (katal. Guifré I el Pelós), koji je na Saboru u Troju 878. godine bio proglasen grofom od Barselone, DJirone i Besalua. Grofovija je bila franacki vazal.

Godine 985. Mavri su napali i unistili Barselonu. Kako Franacka drzava nije pruzila pomoc svom vazalu, godine 988. grof Borelj II se proglasio iberskim vojvodom i markizom po bozjoj milosti, sto je znacilo raskidanje vazalskog odnosa sa Francima i uspostavljanje nezavisnosti. Barselona se brzo oporavila od muslimanskog unistenja i 1010. je uzvratila udarac napadom na Kordobu, najveci muslimanski grad na tlu Iberijskog poluostrva, i opljackala ga odnevsi pozamasan plen.U sledecim vekovima, razne katalonske grofovije su se ujedinjavale pod vrhovnom vlascu grofova od Barselone, putem bracnih i rodbinskih veza. Ta ujedinjenja su ukljucivala veliki deo danapnje juzne Francuske. Istovremeno su se teritorije Barselone prosirile na racun muslimanske teritorije. Od tog momenta, gotovo je nemoguce razdvojiti istoriju Barselone od istorije Katalonije.Godine 1137. grof Barselone, Ramon Berenger IV se ozenio kcerkom kralja Aragona, cime se Kraljevina Aragon i Grofovija Barselona ujedinjuju pod zajednicku krunu Aragona, ciji ce vladari od tada imati titulu kralja Aragona i grofa od Barselone. U daljoj istoriji, u sastav Krune Aragona su se dalje prikljucile razne kraljevine do njenog konacnog ujedinjenja sa Krunom Kastilje koje je postignuto sklapanjem braka izmedju Ferdinanda od Aragona i Izabele od Kastilje 1479. godine.

 

 

 

 

 

 

 

                                                            HOMEPAGE