THE TOWER OF LONDON je srednjovjekovna tvrđava i istorijski spomenik u centru Londona, uz sjevernu obalu rijeke Temze. Pod tim imenom se često spominje i White Tower (Bijela tvrđava), sagrađena za vrijeme Viljema Osvajača, ali ona je samo dio kompleksa građevina okruženih zidinama i jarkom koje čine Tower of London.

Tower je tokom istorije predstavljao utvrde i palače, u kojima su novi suvereni čekali krundibu, ali i zatvor za plemstvo, u kojem je, po naredbi Marije I, boravila i buduća Kraljica Elizabeta I. Služio je i kao oružarnica, tvrđava za pogubljivanje i mučenje, riznica, opservatorij, pa čak i kao zoološki vrt.

Tower je sagrađen 1078. godine, kada je uz sjeveroistočne zidine grada, po naredbi Viljema Osvajača, sagrađen White Tower. Cilj je bio zaštititi Normanski narod i sam London od invazije. Neki su pisci, poput Wiliama Shakespeara, pogrešno opisivali Tower kao građevinu iz vremena Starog Rima.

Kralj Ričard I naredio je da se White Tower opasa zidinama i jarkom napunjenim vodom iz Temze. Jarak nije uspješan sve dok Henri III, stotinu godina kasnije, nije naredio da se jarak sagradi na holandski način. Henrik III je ojačao zidine Towera, a unutar njega sagradio je komplekse palata, tako učinivši Tower of London glavnom kraljevskom palatom. Henrik III je u Tower smjestio i tri leoparda (ili lava), koje je dobio kao vjenčani poklon od Fridrika II.

Utvrđivanje Towera završeno je 1285. godine, kada je Edvard I oko postojećih zidina sagradio još jedan krug zidina, te tako potpuno zatvorio pristup Toweru. Napunio je postojeći jarak oko starih zidina i iskopao novi jarak oko novog kruga zidina.

Tower of London je ostao glavna kraljevska rezidencija sve do vremena Oliver Cromwella, koji je srušio cijeli kompleks palata.

 

LONDONSKA TVRĐAVA