ANTONI GAUDI

Antoni Gaudi  - (Antoni Gaudí i Cornet) (25.jun 1852-10 jun 1926)bio je katalonski arhitekta poznat po svom jedinstvenom stilu i izuzetno individualistickom dizajnu. Na engleskom i španskom, a često i na srpskom, zovu ga Antonio Gaudi.

Gaudi je rođen u malom gradiću Reus, provincija Taragona(Spanija 2852 godine)Oko njegovog mesta rođenja danas se nadmeću gradići Riudoms i Reus, iako većina njegovih biografa smatra da se rodio u Reusu. Roditelji su mu bili Fransesk Gaudi Sera i Antonija Kornet Bertran.
Gaudi je studirao arhitekturu na Visoj tehničkoj školi arhitekture u Barceloni od 1873 do 1877. Zbog nedostatka novca, uporedo sa studijama, radi kao tehnicki crtač i ponekad kao dizajner namjestaja.Posto je te poslove odlično radio, za razlicite projekte ga primaju dvojica poznatih katalonskih arhitekata, Djuzep Fontsere i Djoan Martorelj. U 26 godini diplomira, te za početak u profesiji radi kao dizajner interijera i dekorator. Jedna od vitrina koju je dizajnirao za poznato obdanište, Kasa Kornelja u Barseloni, biva izabrana za Univerzalnu izlozbu u Parizu,1878. godine. Taj cin pravi zaokret u profesionalnom i privatnom životu mladog Gaudija. Eusebi Guelj, jedan od uvazenih poslodavaca tekstilne industrije u Kataloniji, bio je impresioniran elegancijom i modernim stilom te vitrine, te je postao Gaudijev glavni klijent i mecena, po kome će kasnije dobiti ime i Park Guelj.
U kasnijim godinama se posvetio iskljucivo izgradnji svog remek dela — katedrale Sagrada Familia.
Dana 7 juna 1926 godine, Antonija Gaudija je pregazio tramvaj. Zbog zapustenog izgleda i praznih dzepova taksisti su odbili da ga voze u bolnicu bojeći se da nece moći da im plati vožnju. Niko nije prepoznao poznatog barselonskog arhitektu, dok ga prijatelji nisu pronasli u bolnici za siromasne sledećeg dana. Kada su hteli da ga premeste u bolju bolnicu on je to odbio. Umro je dva dana kasnije, ozaljen od cele Barselone.
Gaudijev stvaralački čin nas zadivljava. U istoriskom svrstavanju njegovog dela u vreme eklektičke arhitekture i istorizma nastaje i narasta njegova težnja za originalnošcu, njegov do sada cini se nedocenjan odnos ka naucnom istrazivanju, ka psihologiji, skulpturi i slikarstvu. Privlači nas i svojim traganjem smisla stila, dakle ka osnovnom principu arhitektonskog rada. Gaudi ce pripomenuti graditelje velikih stilova, koji su tragali za lepotama u nepoznato.

Najznačajniji radovi
 Kasa Visens(1878-1880)
 Palata Guelj(1885-1889)
 Terezijanski kolez(1888-1890)
 Kasa Kalvet(1899-1904)
 Kasa Batiljo(1905-1907)
 Kasa Mila(1905-1907)
 Park Guelj(1900-1914)
Sagrada Familia(1884-1926)
Mnogi njegovi radovi se nalaze u centru Barselone. Osam ih je UNESKO proglasio za svetsku batinu.

Početna strana